2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem idnulhat az MCF?

A Legfelsőbb Bíróság szerint sem indulhatnak a januári országos kisebbségi választáson az MCF Magyarországi Cigányok Országos Fóruma azon jelöltjei, akik nem nyilatkoztak arról, hogy a területi vagy országos választókerületben elfogadják-e a jelölést, illetve van-e választójoguk.
2010. december 19. vasárnap 10:52 - HírExtra
Az országos kisebbségi választáson induló jelölőszervezeteknek december 14-éig kellett bejelenteniük listájukat az Országos Választási Bizottságnál (OVB). Az MCF a 14-ei határidő előtt nem sokkal adta le listáját, és az OVB másnap döntött is a lista nyilvántartásba vételéről, ám az azon szereplő jelöltek közül 28-at nem vett nyilvántartásba.

Ezek a jelöltek ugyanis az OVB szerint nem nyilatkoztak arról, hogy a jelölést mely választókerületben (területiben vagy országosban) fogadják el, többen pedig arról sem nyilatkoztak, hogy választójoggal rendelkeznek-e.

Az MCF ezek után a Legfelsőbb Bíróságon megtámadta az OVB határozatát, kérve az OVB-határozat megváltoztatását és a jelöltek nyilvántartásba vételét.

A testület szombaton döntött az ügyben. Az LB megállapította: az egyik jelölt, akit nem vett nyilvántartásba az OVB, megjelölte, hogy rendelkezik választójoggal és nyilatkozott arról, hogy elfogadja a jelölést, így ezért esetében az OVB téves döntést hozott. Az LB ezért elrendelte a jelölt nyilvántartásba vételét.

Az LB szerint az OVB a többi jelölt esetében helyes döntést hozott, amikor nem vette őket nyilvántartásba. Az LB szerint az OVB kizárólag olyan jelöltek nyilvántartásba vételét utasította el, akik egyáltalán nem tettek nyilatkozatot a választójogukra illetve a jelölés elfogadására vonatkozóan.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását