2024. május 5. - Györgyi

A magyar-román viszony egyre jobb

Kedvezően alakult Magyarország és Románia viszonya az elmúlt években, de továbbra is vannak rendezetlen kérdések a két ország között - mondta az MTI-nek nyilatkozó diplomáciai forrás a jövő keddi magyar-román együttes kormányülés előtt csütörtökön.
2008. október 16. csütörtök 15:50 - Hírextra
Magyarország és Románia európai integrációs folyamatával az együttműködés természetessé vált. Viták, problémák továbbra is vannak, de ez nem rendkívüli két szomszédos állam esetében - hangsúlyozta a neve elhallgatását kérő diplomata.

Romániában lépésről lépésre valósulnak meg azok az igények, amelyeket a romániai magyarság megfogalmazott. Vannak azonban még olyan kérdések, amelyekben további előrelépésre van szükség. Így például az önálló állami magyar egyetem felállítása vagy az egyházi és közösségi kárpótlás folytatása - tette hozzá.

Hiányzik még az az egységes jogszabály, amely a kisebbségi jogokat és azok védelmét rögzítené. Magyarország azt reméli, hogy a kisebbségi törvényt hamarosan elfogadják. Mások mellett a román parlament elnöke is optimistán nyilatkozott erről legutóbbi, október eleji budapesti látogatásán - mondta a diplomata.

A nyitott kérdések között említette egyebek között a verespataki aranybánya ügyét - a bánya létesítését Magyarország továbbra is ellenzi; a többnyelvű helységnévtáblák kérdését; a Magyarországra áttelepültek nyugdíjának problémáját és azt is, hogy vontatottan halad a temesvári magyar tiszteletbeli konzulátus engedélyeinek kiadása.

A diplomata szerint a novemberi romániai parlamenti választások valószínűleg nem lesznek hatással a román-magyar kapcsolatokra. Mint mondta, jelenleg nagyon kevéssé valószínű, hogy olyan koalíció jöjjön létre, amely drámaian meg akarná változtatni a kialakult magyar-román együttműködést, vagy a Románián belüli magyar-román kapcsolatokat.

A keddi román-magyar csúcstalálkozóval összefüggésben a diplomata - hangsúlyozva a kormányülések szimbolikus jelentőségét - rámutatott, hogy főként gyakorlati kérdések kerülnek terítékre. Több nyilatkozatot készítettek elő a találkozóra, csak a Külügyminisztérium három dokumentummal készül. Egyebek mellett várhatóan nyilatkozat születik majd arról, hogy Magyarország támogatást nyújt Romániának schengeni felkészülési folyamatához és a két ország összehangolja álláspontját az uniós klíma- és energiacsomagról.

A magyar és a román külügyminiszter közös nyilatkozatot fogad majd el az Európai Unió szomszédságpolitikájának keleti dimenziójáról is.

Szó lesz a villamosenergia-rendszerek és a gázhálózatok összekötéséről. Az ülésen nyilatkozatot ír alá a két kormány arról, hogy 2013-ig 250 millió eurót költenének a közös határ menti fejlesztésekre. A témák között szerepel az infrastruktúrafejlesztés is. Napirendre kerülnek továbbá az autópálya- és a Bécs-Budapest-Bukarest szupervonat-összeköttetések megvalósításával kapcsolatos kérdések is. A közös kormányülésen téma lesz a kisebbségek ügye, ezen belül a hozzájárulás a magyarországi román közösség oktatási igényeit szolgáló iskolaépületek felújításához. Valószínűleg szóba kerül a Nabucco-projekt is, a gázvezeték megépítését mind a két ország fontosnak tartja.

A magyar-román kormányülést negyedik alkalommal rendezik meg. Az első két évben a két fővárosban, tavaly pedig Nagyszebenben egyeztetett a két kormány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását