2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kevesebb baleset, kevesebb halott

Az első félévben a közúti közlekedési balesetek száma hét százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva; 406-en vesztették életüket, 199-cel kevesebben, mint egy évvel korábban, az áldozatok 70 százaléka nem használta a biztonsági övet -
2008. augusztus 21. csütörtök 09:44 - Hírextra
A 2007. év első félévének adataihoz viszonyítva a balesetek száma mindenütt csökkenést mutat, legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon, 13 százalékkal. Az adott területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma Dél-Alföldön volt a legalacsonyabb: 21, szemben az országos 25-ös átlaggal.

A halálos balesetek száma jelentősen, 31 százalékkal lett alacsonyabb, míg a könnyű sérüléssel járó baleseteké alig 3 százalékkal csökkent. Közúti balesetben 406-en vesztették életüket, 199-cel kevesebben, mint egy évvel korábban. A balesetet elszenvedők száma túllépte az 12 ezret. A súlyosan megsérülteké megközelítette a 3500-at, a könnyen megsérülteké pedig meghaladta a 8 ezret. A meghalt emberek 46 százaléka vétlen áldozat volt. A meghalt személygépkocsi-vezetők 74 százaléka, az elöl ülő utasaik 70 százaléka nem használta a biztonsági övet - áll az összegzésben.
Az ittasan okozott balesetek száma is szignifikánsan, 20 százalékkal csökkent. Az ilyen balesetek száma Észak-Alföldön csökkent a legnagyobb mértékben, 27 százalékkal.

Az elmúlt félévben közel 9 ezer személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 70 százaléka lakott területen belül. A balesetek 4 százaléka halállal végződött.

A balesetek kimenetelét tekintve, a halálos balesetek jelentős csökkenésével egyidejűleg a súlyos sérüléssel végződők száma is a baleseti mutatószámot meghaladóan, 10 százalékkal csökkent, és ez az irányzat minden hónapban érvényesült.

2008 első félévében kizárólag a vasúti jármű és közúti jármű ütközése balesettípus mutatott növekedést.

Az ilyen jellegű balesetek 63 százalékát okozták személygépkocsik, 8 százalékát gyalogosok, 9-9 százalékát teherszállító járművek és kerékpárosok. A balesetek 91 százaléka járművezetők hibájából történt, leggyakoribb ok a sebesség nem megfelelő megválasztása volt.

Az autópályákon közlekedők 12 százalékkal kevesebb baleset okoztak, mint egy évvel korábban. Az összesített adatokat megbontva differenciált képet kapunk. Az M3 és az M5 autópályákon nőtt a balesetek száma, míg az M1-es autópályán történt balesetek száma 40 százalékkal csökkent. Az M7-es autópályán is 8 százalékkal csökkent a balesetek száma, annak ellenére, hogy múlt év augusztusától 26 km-rel hosszabb út autózható. Az autópályákon megsérült emberek 35 százaléka, ezen belül az M1-es autópályán megsérültek 68 százaléka külföldi állampolgár volt.
A balesetek 12 százalékának hátterében szerepelt alkohol. Az ittasan okozott balesetek aránya a segédmotoroskerékpár-vezetők által okozott baleseteken belül volt a legnagyobb, 30 százalék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását