2024. április 25. - Márk

Művészeti díjjal ismerik el Szabó István életművét

Osztrák művészeti díjjal ismerik el Szabó István életművét. A világhírű, Oscar-díjas magyar filmrendezőnek a badeni (Baden bei Wien) Sellő filmnapok keretében nyújtják majd át a kitüntetést.
2008. október 13. hétfő 15:31 - Hírextra
A Kurier osztrák napilap filmkritikusának kezdeményezésére létrehozott Sellő-díjakat az idén ötödik alkalommal ítélték oda egyebek között az új színésznemzedék kinevelésében szerzett érdemek elismeréseként. A magyar rendező, akinek Oscar-díjas alkotásában, a Mephistóban osztrák színész, Klaus Maria Brandauer játszotta a főszerepet, szakmai pályafutása során nyújtott teljesítményéért kapja a kitüntetést.

Az újság hétfői számában megjelent interjúban Szabó István egyebek között arról beszélt, hogy sok, a közös történelemből táplálkozó rokon vonás található a két ország között. Mint mondta, az osztrák-magyar mentalitáshoz tartozott a különböző kultúrák és gondolkodásmódok befogadása, miként az is, hogy sokan több nyelvet beszéltek, vagy legalábbis megértették, amit mondtak nekik. "Akkoriban a társadalom még nyitottabb volt - egy kicsit úgy, mint Hollywood" - vélekedett.

Utalt arra, hogy jó néhányan éppen Hollywoodban váltak világhírűvé mind a magyarok, mind az osztrákok közül - név szerint Kertész Mihályt, Korda Sándort, Billy Wildert és Fred Zinnemannt megemlítve. A Sellő filmnapok rendezvénysorozata a jövő héten kezdődik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását