2024. május 17. - Paszkál

Megjelent a Magyarországi Németek Nyelvi Atlasza

Több évtizedes kutatómunka eredményeként megjelent a Magyarországi Németek Nyelvi Atlaszának első kötete, amely 250 német szót és azok dél-magyarországi falvakban használt alakváltozatait tartalmazza. A kötetben különböző színekkel jelölték, hogy az egyes
2008. október 3. péntek 13:21 - Hírextra
A kutatásban egy 600 szót tartalmazó kérdőívet használtak, az első kötetben ebből 250 szó és annak alakváltozatai szerepelnek. A nyelvi atlasz második kötetében dolgozzák fel a többi 350 szót - mondta el Brenner Koloman, az atlasz egyik szerkesztője, az ELTE BTK Germanisztikai Intézetének docense az MTI-nek.

A kérdőíves módszert a néhai Hutterer Miklós professzor dolgozta ki a ,60-as években, míg az atlaszban látható színező módszert a kötet egyik szerkesztője, Erb Maria, a Magyarországi Németek Kutatási Központjának vezetője találta ki négy évvel ezelőtt. Annak idején fonetikai jelekkel, majd magnóval, később laptoppal rögzítették egy-egy szó ejtését a németek lakta 134 dél-magyarországi faluban.

Brenner Koloman példaként említette, hogy az Eiche (tölgyfa) szót egy színnel, míg ennek szóalak-változatait négy színárnyalattal jelölték. Ha rátekint valaki erre a nyelvi térképre, a kiegészítő oldal segítségével azonnal beazonosíthatja, hogy az adott településen melyik kiejtési forma él.
Az össznémet dialektológia és a magyar nyelvtudomány szempontjából igen fontos mű született - tette hozzá a docens.

Tervezik Nyugat-Magyarország és a Dunántúli-középhegység német nyelvi atlaszának megjelenését is két kötetben. A nyugat-magyarországi kötet EU-projekt keretében az Osztrák Tudományos Akadémiával közösen készül majd. A Hutterer Miklós-féle kérdőív 600 szavának alakváltozatait Ausztriában, a mai Burgenland területén és nyugat-magyarországi városokban, falvakban fogják megkérdezni.

Az atlasz az ELTE BTK Germanisztikai Intézetének gondozásában jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását