2024. május 4. - Mónika, Flórián

"Fogadj be!"

A Concorde Csoport és a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) Fogadj be! elnevezésű kezdeményezése fiatal képzőművészek és sérült fiatalokat gondozó lakóotthonok egyidejű megsegítésére kínál lehetőséget. A program központi eleme egy jótékonysági aukcióval egybe
2008. június 26. csütörtök 06:54 - Hírextra
A Fogadj be! program célja, hogy klasszikus mecenatúrán, azaz műtárgyvásárláson keresztül segítse az ígéretes, pályájuk elején járó fiatal képzőművészeket, összekötve az elsősorban autista fiatalokat ellátó lakóotthonok támogatásával.

Az aukción különböző csomagokra lehet licitálni, amelyek mindegyike egy-egy fiatal képzőművész alkotását vagy alkotásait, valamint egy lakóotthon támogatását tartalmazza. Jelen esetben 15 csomagról és 9 önálló művészi alkotásról van szó. Egy csomag megvásárlásával a vevő a leütési ár feléért az adott művész egy vagy több művét vásárolja meg, a másik felét pedig a kiválasztott otthonok egyike kapja meg.

A csomagra licitálók vállalják, hogy a vételár összegét még további két éven keresztül biztosítják a kiválasztott művész és a lakóotthon számára. Ez elkötelezettséget jelent a mecénások részéről, de egyben lehetőséget is teremt abban a tekintetben, hogy közelről megismerhetik a művészeti és a non-profit szcéna egy-egy területét, illetve szereplőjét.

Az aukción résztvevő fiatal képzőművészeket a program szervezői által felkért kereskedelmi galériák, illetve egy-egy non-profit szervezet ajánlásai alapján zsűrizte az elismert szakemberekből álló Művészeti Bizottság, melynek tagjai: dr. Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója, Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója, Baán András, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Zólyom Franciska, a Kortárs Művészeti Intézet igazgatója. Az árverés művészeti részét a Fogad be! program szervező partnere, az acb Galéria koordinálta.

A licitre bocsátott csomagok másik részét alkotó lakóotthonokat szintén egy szakmai bizottság ( Czunyi Zsuzsanna a MOHA elnöke, dr. Szilágyiné dr. Erdős Erika Autisták Országos Szövetségének elnöke, Végh Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója) választott ki meghatározott szempontok alapján.

Czunyi Zsuzsanna, a MOHA elnöke a Műcsarnokban megrendezett sajtótájékoztatón elmondta, az állami költségvetés finanszírozása nem megfelelő, civil összefogás és magánerő is szükséges. „ Magyarországon körül-belül 100 ezer fogyatékos él, ebből 60 ezer autista. Hazánkban mindössze öt éve létezik az autizmus, mint törvényileg elfogadott fogyatékossági ág. A diagnózisra két évet kell várni. Az oktatásban 1200 autista vett részt. Itt azonban a fiatalokról beszélünk. Az idősebb autisták azonban gyakorlatilag elveszettek”- mondta a MOHA elnöke.

Jaksity György, a Concorde Csoport ügyvezető igazgatója kiemelte, a kezdeményezés igyekszik személyesebb hangot megütni.

A sajtótájékoztatón Petrányi Zsolt, a Művészeti Bizottság elnöke és a Műcsarnok ügyvezető igazgatója ismertette a zsűrizés szempontjait. Petrányi szerint a kezdeményezés egy olyan remek konstrukció, mely különböző „érdekeket” kapcsol össze. „ A zsűri tagjai nem a műtárgypiacon tevékenykednek, hanem a művészettörténet területén. A több mint 30 beérkezett portfóliót művészettörténeti szempontok szerint bíráltuk.”- mondta az igazgató.

"A potenciális befektetőket és a fiatal képzőművészeket össze kell hozni egymással, mivel nagyon kevés művészről lehet azt mondani, hogy jelentősebb ismertségre tett szert" - tette hozzá.
Forrás: kulturpart.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását