2024. április 19. - Emma

Kijárási tilalmat rendeltek el

Medvék gyakori "látogatásai" miatt sötétedés után kijárási tilalmat léptettek érvénybe két faluban az Altaj-hegységben lévő Altaj Nemzeti Parkban.
2008. október 13. hétfő 15:33 - Hírextra
A szakértők szerint a mackók azért merészkednek élelmért a lakott településekre, mert a tajgában idén nagyon kevés fenyőmag és bogyós gyümölcs termett, nekik meg szeptember közepétől melengető zsírréteget kell növeszteni téli álmukhoz.

Ezért előbb csak éjszaka, aztán már nappal is csapatostul rájártak a nemzeti parkkal határos Jajlju és Belje települések gyümölcsöseire, aztán pedig már a házak körüli kertekre is.

Jajlju falucskában az éhes vadak leterítettek egy kecskét és megsebesítettek egy borjút, de háziállatokat is megtámadtak, valamint kerítéseket törtek össze.

Közben nem reagálnak sem a kiáltozásra, sem a lövésekre, s rövid idő alatt vagy tízhektárnyi alma- és körteültetvény termését fogyasztották el.

A szemtanúk szerint a két települést minden nap felkeresi vagy 10-20 medve, ezért a nemzeti park vezetése a két falu lakóinak megtiltotta, hogy sötétedés után az utcára menjenek, s nappal is csak fegyveres őr kíséretében hagyhatják el a falu határát. Engedélyezték viszont, hogy szabadon engedjék a kertekben a kutyákat, ami éppen a közeli nemzeti park miatt egyébként szigorúan tilos.
A parkot átmenetileg nem lehet látogatni.

A park vezetése kérte már az illetékes minisztérium engedélyét néhány medve kilövéséhez, de még nem kapta meg, s a park igazgatójának szándékában áll újra felvetni a kérdést a nemzeti parkok vezetőinek a minisztériumban tartandó értekezletén kedden - idézte az Interfax hírügynökség a nemzeti park igazgatóhelyettesét hétfőn.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását