2024. május 5. - Györgyi

Lengyel Zoltán beül az MDF-be

Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselő csatlakozik az MDF-frakcióhoz - jelentette be maga az érintett és Herényi Károly frakcióvezető hétfőn délelőtt.
2008. október 13. hétfő 10:45 - Hírextra
A frakcióhoz való csatlakozásról megállapodást írt alá Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, Atyánszky György, a Független Kisgazda-, Nemzeti Egységpárt (FKNP) főtitkára, és Lengyel Zoltán képviselő, az FKNP elnökségi tagja - tudatta a párt közleményben.

A közlés szerint "a két párt taktikai megállapodást kötött", amelyet egyrészt a parlamenti kényszer szült: a megállapodással az MDF továbbra is önálló frakcióval rendelkezik, míg Lengyel Zoltán szabad mandátummal tagja lesz egy frakciónak, így hatékonyabban tudja képviselni az FKNP politikáját.

Emellett a két párt úgy ítéli meg, hogy a nemzet érdekében összefogásra van szükség, mivel a jelenlegi világgazdasági válság komoly fenyegetést jelent Magyarország számára is, és ebben a helyzetben a parlamentben továbbra is szükséges, hogy a konzervatív erőknek hangsúlyos képviseletük legyen - áll a közleményben.

Az MDF által az MTI-hez eljuttatott megállapodás szerint Lengyel Zoltán frakcióvezető-helyettesi pozíciót kap, és agrárügyekben a képviselőcsoport vezérszónoka lesz. Az MDF vidéki irodáit hetente, a fővárosi irodákat havonta egyszer az FKNP rendelkezésére bocsátja, valamint a pártirodákra felkerül az FKNP logója.

Horváth Gábor és Vető Miklós (FKNP) az MDF-frakció mellett szakértőként dolgozik. A két párt megkezdi az előkészítését a közös konzervatív politikai és a következő parlamenti választásokra vonatkozó partneri együttműködésnek - olvasható a dokumentumban.

Vas János pénteken lépett ki az MDF parlamenti frakciójából, és ezzel kilenc főre csökkent az MDF eredetileg 11 fős képviselőcsoportja, miután a frakcióból korábban kizárt Almássy Kornél már független képviselőként dolgozik a parlamentben.

A házszabály szerint a frakció megszűnik, ha létszáma tíz fő alá csökken, de a képviselőcsoport vezetőjének ilyen esetekben három napja van arra, hogy a házelnököt is tájékoztassa a történtekről. Azt semmilyen szabály nem zárja ki, hogy ez idő alatt pótolják a hiányzó képviselőt. Az MDF esetében ez a határidő hétfőn este járt volna le.

Lengyel Zoltán az MTI-nek pénteken még úgy nyilatkozott: nem keresték meg az MDF-től, de ha megkeresnék, akkor sem ülne be az MDF frakciójába.

Az MDF-frakció új tagja jelenleg büntetőeljárás alatt áll: a képviselővel szemben hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség, miután Lengyel Zoltán mentelmi jogát a legfőbb ügyészi indítványra tavaly október 15-én felfüggesztette az Országgyűlés. Futó Barnabás, a képviselő ügyvédje hétfőn azt mondta az MTI érdeklődésére, hogy a vádemelés megtörtént, az ügy a Budai Központi Kerületi Bíróságra került, de tárgyalási határnapot még nem tűztek ki.

Az ügy előzménye, hogy 2007. július 8-án éjjel Budapesten, az I. kerületben a rendőrök leállítottak egy gépkocsit, amelyet Lengyel Zoltán vezetett. A képviselőnél nem voltak iratok, csupán egy országgyűlési képviselőknek szóló parkolási engedélyt mutatott fel, személyi adatainak közlésétől viszont elzárkózott azzal, hogy ha ezeket közli, akkor le kellene mondania mentelmi jogáról. Az akkor még fideszes politikus az élettársát hívta fel telefonon és kérte, hogy vigye utána az iratait.

A telefonbeszélgetés során a politikus az intézkedő rendőrökre - általuk jól hallhatóan - súlyosan sértő jelzőt használt. A váltásparancsnok kérdésére, miszerint ezeket a sértő jelzőket rájuk értette-e, Lengyel Zoltán igennel válaszolt és tegező hangnemben megismételte a sértéseket.
Ekkor a váltásparancsnok közölte Lengyel Zoltánnal, hogy azonosítása miatt előállítják. A politikus megpróbálta elhagyni a helyszínt, a rendőrök testi kényszert alkalmaztak ezért vele szemben, eközben az egyik rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A dulakodást követően a politikust a rendőrök kihúzták az autójából és megbilincselve az I. kerületi rendőrkapitányságra vitték.

A rendőrökkel történt incidenst követően olyan meztelen fényképek jelentek meg a sajtóban, amelyek állítólag a képviselőt ábrázolták. Lengyel Zoltán azt helyezte kilátásba, hogy a képmásával való visszaélés miatt indít személyiségi jogi pert azok ellen a médiumok ellen, amelyek közzétettek ezt a képsorozatot. Ügyvédje szerint a képeket összemontírozták.

Az ellenzéki politikus tavaly augusztus 15-én bejelentette, hogy saját elhatározásából kilép a Fidesz-frakcióból és függetlenként folytatja munkáját. Döntését azzal magyarázta: nem akarja, hogy az őt ért támadássorozat, a lejárató kampány kárt okozzon a képviselőcsoportnak.
Tavaly októberben függesztették fel az akkor már független Lengyel Zoltán mentelmi jogát, idén februárban pedig a Központi Nyomozó Főügyészség vádemelést javasolt a politikus ellen.
A politikus szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Független Kisgazda Nemzeti Egységpártot kívánja képviselni az Országgyűlésben, és erről levélben is tájékoztatta Szili Katalin házelnököt.

Lengyel Zoltán legutóbb a múlt héten került a figyelem középpontjába, amikor a Fidesz azt kérte, hogy a független képviselő a költségvetési bizottság helyett a jövőben az ifjúsági bizottságban dolgozzon, és helyét a költségvetési bizottságban egy fideszes képviselő vegye át. Szili Katalin azt mondta: ha Lengyel Zoltán hétfőig reagál az ajánlatra és azt elfogadja, akkor erről aznap dönthet az Országgyűlés. Lengyel Zoltán ugyanakkor úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy levélben tájékoztatta a házelnököt: továbbra is a költségvetési bizottságban szeretne dolgozni.

Lengyel Zoltán a 2006-os országgyűlési választásokon Fejér megye 6. számú választókerületéből (Sárbogárd) jutott be a parlamentbe a Fidesz színeiben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását