2024. március 29. - Auguszta

Elhunyt Meskó Attila

Meskó Attila, Állami-díjas geofizikus, egyetemi tanár, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia előző főtitkára 2008. október 11-re virradóra elhunyt. Temetéséről később intézkednek - közölte az MTA.
2008. október 13. hétfő 10:43 - Hírextra
Meskó Attila 1940-ben született, 1964-ben szerzett kitüntetéses diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, egy évvel később summa cum laude eredménnyel egyetemi doktorátust tett. 1969-ben kandidátus, 1977-ben a tudományok doktora lett.

A Magyar Tudományos Akadémia 1990-ben levelező, majd 1995-ben rendes tagjává választotta. 1999-ben választották az MTA főtitkárhelyettesévé, majd 2005-től idén májusig az Akadémia főtitkára volt.

Meskó Attila tudományos kutatómunkájának súlyponti területe a geofizikai adatfeldolgozás és értelmezés, valamint a környezeti geofizika módszereinek vizsgálata és gyakorlati alkalmazása volt. Az utóbbi években tudományszervezési feladatai ellátása mellett a környezet és a fenntarthatóság problémáival foglalkozott. Kidolgozta és bevezette a földtani kutatásokba a gravitációs térképek szűrését, meghonosította a digitális szeizmikus adatfeldolgozást, meghatározta a veszélyeztetett létesítmények földrengésbiztonságát.

Egyetemi tanulmányai után Meskó az MTA Szeizmológiai Obszervatóriumában volt gyakornok, majd tudományos segédmunkatárs és munkatárs. Emellett 1966-tól előadott az ELTE Geofizikai Tanszékén. 1967-68 között Angliában, a cambridge-i, a durhami és a Newcastle-upon-Tyne-i egyetemeken kutatott, majd 1970-71 között Houstonban a Geofizikai Kutató Vállalat kiküldetésében a Texas Instruments cégnél a geofizikai adatfeldolgozásban alkalmazott számítógépeket és programozásukat tanulmányozta. Visszatérése után konzultáns, majd igazgatói tanácsadó volt a Geofizikai Kutató Vállalatnál, részt vett a digitális feldolgozás magyarországi meghonosításában.

1983-tól az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének geofizikai osztályát vezette, ahol a geofizikai adatfeldolgozás és a földtani értelmezés matematikai és számítástechnikai problémáival foglalkozott.

Eközben 1973-tól az ELTE TTK Geofizikai Tanszékén is oktatott, melynek 1985-től lett vezetője. Ezt a beosztást 1999-ig, akadémiai főtitkárhelyettesé választásáig töltötte be. 1985-től az MTA-ELTE közös Geofizikai és Környezetfizikai Kutatócsoportját is vezette. 1987-től két ciklusban, 8 éven át a Környezetfizikai Tanszékcsoportjának is vezetője volt.

Két egyetemi tankönyvet és 11 egyetemi jegyzetet írt, további tankönyvek és több jegyzetek társszerzője vagy szerkesztője. 1979 és 1993 között az MTA Geofizikai Tudományos Bizottságának volt elnöke Meskó Attila Állami-díjas, Jedlik Ányos-díjas akadémikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását