2024. július 17. - Endre, Elek

Kiköltöztetik a lakókat

Kiürítik Nagykanizsa elsőként épült toronyházát, amely már az 1970-es átadása után megsüllyedt és megcsavarodott, felújítására vagy lebontására azonban nincs pénze a városnak.
2008. április 9. szerda 08:38 - Hírextra

A 11 szintes Bartók utcai épületben már csak 14 lakásban laknak, négy családot egy hónapon belül máshol helyeznek el. Várhatóan az év végéig mindenki kiköltözik a házból, amelyet így teljesen kiürítenek - közölte az MTI-vel a nagykanizsai Ingatlankezelési Intézmény (IKI) vezetője.

Kámán László azt mondta: az épületben 48 lakás van, ezek mindegyike önkormányzati tulajdonú bérlakás, az 1990-es évek elején történt lakáseladások idején ugyanis már elidegenítési tilalom alá esett az épület. Hibái akkor is ismertek voltak, mostanra viszont elodázhatatlanná vált a felújítás vagy a bontás.

A toronyház gondjai akkor kezdődtek, amikor a bérlők beköltözése után, az 1970-es évek közepén az épület süllyedni kezdett. Kiderült, hogy egy éven át nem vettek észre egy csőtörést, a víz pedig teljesen alámosta a házat.

A hiba megszüntetése ellenére az épület szerkezete maradandóan károsodott, a ház északkeleti-délnyugati irányban gyakorlatilag megcsavarodott. Emiatt például a liftaknát is szűkebbre kellett átépíteni - részletezte az IKI vezetője.

A ház helyzetét bonyolítja, hogy mellette működik - bár műszakilag nem csatlakozik hozzá - egy orvosi rendelő.

A nagykanizsai önkormányzat évekkel ezelőtt felmérést készíttetett az esetleges teljes felújítás költségeiről. Már 2004-ben is csak 350 millió forintért lehetett volna elvégezni a munkálatokat, csakhogy az egyes lakásokra jutó költségek már akkor meghaladták az adott otthon forgalmi értékét.
Kámán László szerint nem sok esély van a felújításra, ezért is döntött úgy a város önkormányzata, hogy legkésőbb 2009 júliusáig teljesen kiüríti az épületet, és azt követően dönt a sorsáról.

Az intézményvezető szerint jelképes áron lehetne meghirdetni eladásra a toronyházat, de félő, hogy a magas felújítási költségek miatt a pécsi magasház sorsára jutva egyszerűen üresen marad a nagykanizsai épület is.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását