2024. március 29. - Auguszta

Kevés az alga a Balatonban

A Balaton élővilága is jelzi az ősz beköszöntét: a tóban nagyon alacsony az algák összmennyisége - olvasható az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének közleményében.
2008. október 13. hétfő 17:33 - Hírextra
A tó nyíltvízi részein gyakorlatilag elfogyott a lebegő mikroszkopikus algák számára felvehető tápanyag: a nitrogénvegyületek (ammónium, nitrátok) koncentrációja alacsony, a foszforé a kimutathatósági határ közelében van.

Viszonylag magas a Zalában a felvehető foszfor koncentrációja (literenként 60 mikrogramm). Ez csaknem eléri a folyó vizében mérhető nitrogén literenkénti 70 mikrogrammos koncentrációját. A viszonylag jó foszforellátás kedvező lehetne a fonalas nitrogénkötő kékalgák szaporodására, amit azonban a vízhőmérséklet csökkenése (11-12 C) már megakadályoz.
Az algák összes mennyisége nagyon alacsony: október 7-én az algában leggazdagabb Keszthelyi-medencében is csupán 8 mikrogramm volt literenként. A kékalgák már pusztulófélben vannak, és kitartósejteket képeznek a vízhőmérséklet csökkenése miatt.

"Érdekességként megemlíthető, hogy a víz hőmérsékletének csökkenésével egy alacsony hőigényű parányi algának (Chrysochromulina parva) elszaporodását figyeltük meg, amelynek egyedszáma meghaladta a tízezret egy köbcentiméter vízben. Ennek a világszerte előforduló, de nem túlságosan gyakori szervezetnek előfordulását hazai holtágakból már közölték, de balatoni előfordulásáról eddig nem volt tudomásunk" - hangsúlyozza a közlemény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását