2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Elhunyt Andrew Lange

Meghalt Andrew Lange amerikai fizikus, akinek munkássága révén kiderült: mégiscsak "lapos" a világegyetem. Lange mindössze 52 évesen hunyt el, rendőrségi vizsgálatok szerint saját kezével vetett véget életének.
2010. január 27. szerda 10:21 - HírExtra
Lange a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) tudósa volt, neve "Nagy Bumm-fizikusként" került be a köztudatba, mivel ő volt a vezetője annak a nemzetközi kutatócsoportnak, amely részletes felvételekkel szolgált az ősrobbanás maradványairól, ezzel bizonyítva, hogy a világegyetem geometriailag sík.

A neves szakember haláláról Jean-Lou Chameau egyetemi elnök emailben értesítette az intézmény dolgozóit. Ebben az állt, hogy a tudós vélhetően öngyilkosságot követett el még pénteken. Lange a közelmúltban mondott le a Caltech fizikai, matematikai és csillagászati részlegének vezetői tisztségéről.

Rendőrségi vizsgálatok szerint Lange csütörtökön jelentkezett be egy szállodába, holttestét másnap reggel találták meg a takarítók, halálát az első jelek szerint fulladás okozta.
Andrew Lange neve leginkább a BOOMERanG nevű programmal forrt össze, az 1998-as kísérletsorozat során 10 napon át hőlégballonra erősített teleszkópot röptettek az Antarktisz felett, hogy tanulmányozzák a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást, vagyis azt az elektromágneses sugárzást, amely az egész világegyetemet kitölti.

A mikrohullámú háttérsugárzás az ősrobbanás után 380 ezer évvel keletkezett, amikor az atommagok és az elektronok összeálltak atomokká. Szakemberek szerint ez a sugárzás az ősrobbanás elméletének legerősebb bizonyítéka.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását