2024. július 18. - Frigyes

Bemutatták a Mars-autót

A BBC híradása szerint bemutatták annak az európai Mars-autónak a futómű-prototípusát, amely várhatóan 2013-ban indul a vörös bolygóra, hogy az élet esetleges nyomait kutassa.
2008. május 17. szombat 06:43 - Hírextra

Az Európai Űrügynökség (ESA) grandiózus tervei szerint a az Exomars egyéves utazás után ér el a Marsra. Alaposan meg lesz rakodva tudományos berendezésekkel és készülékekkel, azaz mindent összeszámolva mintegy 200 kilogrammos tömegű lesz ez a marsi laboratórium
Emiatt mozgási és manőverezési adottságainak meglehetősen strapabírónak kell lenniük.

Az ESA a kanadai MDA Corporation cégre bízták a Mars-autó mozgását biztosító rendszer kifejlesztését. A mérnökök a hatkerékmeghajtás mellett döntöttek, mert ezt a változatot tartják a legmegfelelőbbnek arra, hogy az önjáró robot biztonságosan tudjon barangolni a Mars kövekkel, sziklákkal teleszórt felszínén. Eközben várhatóan dombokat, hegyeket kell majd megmásznia.
A hat kerék egyébként egymástól függetlenül tud majd működni, ami nagyban növeli manőverezőképességét.

A prototípussal egyelőre a földi körülmények között kísérleteznek a mérnökök, hogy kiküszöböljék az esetleges zavaró tényezőket, és hogy mire útjára indul a Mars-autó a vörös bolygón, ne akadályozzák műszaki nehézségek a mozgását.Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását