2024. április 23. - Béla

Lopják a meteoritot

Nagy keletje van a perui Carancasban szeptember 15-én leesett meteoritnak. Ásványkereskedők lopják, illetve vásárolják a helyiektől a nemzeti kincsnek számító darabokat.
2007. október 19. péntek 09:40 - Hírextra

Az amerikai Michael Farmer, aki már régóta a meteoritokra specializálta magát és honlapján árulja a világ különböző részein lehullott értékes ásványt, szeptember végén szintén a helyszínre érkezett és úgy vitt ki az országból állítása szerint 300 grammnyi, mintegy száz, apró darabokból álló ásványt, hogy ezt észre sem vették. A meteoritszilánkokat állítólag ezer dollárért adták el neki a helyiek, akik az iránt is érdeklődtek nála, hogy miként lehet az "égi kőből" kivonni a benne lévő ezüstöt - írta az El País című spanyol napilap.

Farmer szerint az illegális kereskedelemben részt vesz a rendőrség is. Kijelentése nyomán vizsgálat folyik a carancasi rendőrkapitányságon.

Farmer új szerzeményét is honlapján keresztül akarja meghirdetni, 50 dollárt gondol kérni grammjáért. Értesülései szerint valakinek sikerült már eladni a Carancasban szerzett darabokból 9,85 grammot internetes árverésen egy bolíviai kereskedőnek.

A helyi hatóságokat és a kutatókat nyugtalanítja a dolog. Ezért megerősítették a helyszín őrzését, miközben folyik a tudományos elemzés. Sikerült már tisztázni, hogy valóban meteorit volt az égből lepottyant tömeg, és nem, ahogyan kezdetben feltételezték, valami megkeményedett űrhulladék. Változtak, illetve pontosítottak néhány korábban kiadott adatot is, így a kráter átmérőjét, amely nem 30, hanem 13 méter. A több száz ember, aki akkor fejfájást, hányingert és egyéb rosszullétet érzett, szintén lecsökkent 30-ra és kiderült, hogy zavaraik pszichoszomatikus jellegűek voltak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását