2024. május 17. - Paszkál

Bíztatóak a visszajelzések a Nemzeti csúcsról

Gyurcsány Ferenc szerint bíztató és felelősségről árulkodó, hogy eddig olyan nyilatkozatok jelentek meg a Nemzeti csúcsról, amelyben a meghívottak arról beszéltek, ki-miért vesz részt a rendezvényen.
2008. október 13. hétfő 18:20 - Hírextra
A miniszterelnök hétfőn az MTI érdeklődésére úgy fogalmazott: a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökei és jelenlegi elnöke, a jobboldali önkormányzati szövetségek, vagy például az MDF részvételi szándéka azt mutatja, hogy a "beszélnünk kell egymással" átszakította a hagyományos baloldal-jobboldal, kormány-ellenzék határokat.

Természetesen a kormány senkire nem tud és nem is akar nyomást gyakorolni, ez lelkiismereti kérdés, de nem a kormánnyal, hanem a nemzettel szemben - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: arról biztosít mindenkit, hogy a látszatát is el akarja kerülni, hogy ebből kommunikációs előnyt próbáljon kovácsolni. Arra törekszem, hogy politikai riválisaim is úgy érezhessék: ha eljönnek, ez legalább annyira az ő felelősségükről, sikerükről szól, mint bárki máséról - közölte a kormányfő az MTI-vel.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: a Miniszterelnöki Hivatal 61 meghívót küldött ki a Nemzeti csúcstalálkozóra, amelyet a tervek szerint szombaton tartanak a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Közölte: a miniszterelnök javaslatot tesz ugyan, de nem akarja megszabni a csúcstalálkozó működésének formáját vagy szabályait, ez a következő napok előzetes egyeztetésein, illetve a helyszínen, a résztvevők javaslata alapján alakul ki.

A kormányszóvivő hozzátette: azt javasolják majd, hogy a különböző témakörök szerint szekcióülések alakuljanak.

A Miniszterelnöki Hivatal honlapján található miniszterelnöki meghívóban olvasható: a rövid távú lépéseken túl érdemes és szükséges azt is végiggondolni, milyen közép- és hosszú távú teendőink vannak, hogyan lehet az ország biztonságát hosszabb távon is szavatolni. Olyan helyzetben vagyunk, amelyben Magyarországnak nem csak a pillanatnyi kihívásokra kell válaszolnia, hanem törekednie kell arra is, hogy hosszú távon, tartósan meg tudja védeni polgárait - indokolja a csúcstalálkozó összehívását a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc a meghívóban jelezte: a kormány nyitott arra, hogy szó essen az euró bevezetéséről, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról, a szociális rendszer megújításáról, az oktatási és képzési rendszer fejlesztési koncepciójáról, a takarékos állami működés garanciáiról, az önkormányzati reform elveiről, egy új pártfinanszírozási rendszerről és a korrupció elleni fellépésről.

"Arra kérem Önt, fogadja el meghívásomat, vegyen részt a Nemzeti csúcstalálkozón, és segítsen megalkotni a nemzeti felemelkedés programját" - írja a meghívottaknak a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a dokumentumban azt is rögzíti, hogy az állam dolga megvédeni polgárait, de minden, a hazája sorsáért felelősséget érző és vállaló ember képes segíteni ebben az államot. Kiemelte: most is erre van szükség, ez a nemzet érdeke.

Gyurcsány Ferenc szombaton, az MSZP rendkívüli kongresszusán jelentette be, hogy Nemzeti csúcs összehívását javasolja, amely megalkotja a nemzeti felemelkedés programját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását