2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hosszú és spanyol

Steven Soderbergh nem könnyíti meg a közönség dolgát: csütörtökön Cannes-ban debütáló, Che című filmeposza a dél-amerikai forradalmárról teljes egészében spanyolul szólalt meg, és négy és félórát követelt a nézők figyelméből.
2008. május 23. péntek 12:55 - Hírextra

Igaz, hogy kétrészes a produkció, de az aranypálmás amerikai rendező (Szex, hazugság, videó), aki ezúttal is a versenyprogramban indult a fesztivál fődíjáért igazából azt szeretné, ha majd otthon, az amerikai közönség is először stáblista nélkül, programfüzettel a kézben, egyben láthatná, s csak később bontanák kétfelé a mozikban.

"Nem készíthet az ember valamilyen szinten hiteles filmet erről a témáról, hacsak nem spanyolul szól. Remélem, elérkezik az idő, amikor egy másik kultúrában forgatott film az adott kultúra nyelvén szólal meg. Reménykedem, hogy befejeződött ez a fajta kulturális imperializmus" - magyarázta a filmvetítést követő sajtótájékoztatón Soderbergh.

A film hosszúságát feszegető kérdéseket úgy vágta el, hogy szerinte minél többet tölt az ember a hőssel, annál ismerősebbé válik a kontextus, ehhez pedig bizonyos időre van szükség.
S hogy miért használt szokatlan szerkesztésmódot? "Mulatságosnak találom, hogy a filmekről szóló írások zöme azzal foglalkozik, hogy mennyire konvencionálisak, és aztán vannak önök között, akik meg azon keseregnek, hogyha valami nem az" - forrázta le az újságírókat a filmes, ám aztán kifejtette, hogy alapvetően az egész filmmel azt az érzést próbálták átadni a nézőknek, hogy milyen lehetett Che környezetében lenni. "A film jeleneteit szigorúan az alapján válogattuk ki, hogy +mit is mond ez nekünk a karakteréről+?" - mesélte a rendező.

A Soderberg egy korábbi drogdrámájával, a Traffickel Oscar-díjat nyert Benicio Del Toro alakítja Che Guevara szerepét a két részben, amelyek a The Argentine (Az argentin) és a Guerrilla címet kapták. A szereposztásban Franka Potente és Matt Damon is feltűnik.

A The Argentine Guevara és Castro ötvenes évek végi kubai győzelmét járja körül, a Guerrilla pedig Bolíviába követi a maroknyi lázadó élén szervezkedő harcost, akit végül 1967-ben ott is végeztek ki.
Del Toro nem titkolta a sajtó elől, hogy nehéz filmről van szó: "Arra emlékeztet engem, mikor a festő portrét készít egy hölgyről, és a modell azt mondja: +ez a portré egyáltalán nem hasonlít rám+. A festő pedig így válaszol: +ó, majd fog+." A színész szerint többször is meg kell nézni a produkciót ahhoz, hogy az ember igazán megértse és helyére tegye minden pillanatát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását