2024. május 16. - Mózes, Botond

Lengyelek a magyar szabadságért

Lengyelek a magyar szabadságért címmel kétnapos rendezvénysorozat kezdődött pénteken Szolnokon; első programként lengyel népi zászlókat bemutató kiállítás nyílt a Damjanich múzeumban.
2008. március 7. péntek 22:37 - Hírextra
A dél-lengyelországi Wincenty Witos múzeum gyűjteményéből negyedszáz színes, különböző alakú lobogót tettek közszemlére, a legrégebbi 1928-ból származik. A látogatók megtekinthetik többek között a Lengyel Néppárt, a lengyel civil szervezetek több zászlaját vagy a II. világháború alatt szerveződött Paraszt Zászlóalj lobogóját. Az április 6-ig megtekinthető, kétnyelvű magyarázó feliratokkal ellátott tárlatot korabeli fotók és díszes zászlórudak egészítik ki.

A rendezvénysorozat szombaton Szolnok Lengyel légió elnevezésű utcájában folytatódik, ahol megemlékeznek arról a lengyel katonai alakulatról, amely a magyar katonákat segítette az 1848-49-es szabadságharcban. A helyi lengyel kisebbségi önkormányzat és a megyei múzeum közös ünnepi műsora után következik a nap leglátványosabb eseménye: hadijátékon idézik fel a magyar honvédsereg 1849. március 5-én, az osztrákok ellen sikerrel megvívott szolnoki csatáját.
A történelmi hitelességgel, korhű felszerelésben és eszközökkel megjelenített csata Szolnokon a belvárosi Tisza-parton 14 órakor kezdődik. Az ütközetnek 25-30 lovas katona, 140 gyalogos lesz a résztvevője és 10 löveget is bevetnek. A harcolókat a magyarok mellett cseh, lengyel, olasz, osztrák katonai hagyományőrző szervezetek tagjai testesítik meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását