2024. március 29. - Auguszta

Harmincéves a magyarországi kisebbségi televíziózás

A médiának, különösen a Magyar Televíziónak (MTV), valamint a kisebbségi önkormányzatoknak a hazai kisebbségek értékeinek megőrzésében vállalt szerepét méltatta Szili Katalin csütörtökön Villányban.
2008. október 10. péntek 06:21 - Hírextra
Az Országgyűlés elnöke a kisebbségi televíziózás indulásának harmincadik évfordulóján rendezett ünnepségen köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az elmúlt három évtizedben tettek és ma is tesznek e népcsoportok kultúrájának közvetítéséért. Külön kiemelte a média, azon belül az MTV e területen dolgozó munkatársait, és a kisebbségi önkormányzatokat, amelyeknek kiemelkedő szerepük van a hagyományok átörökítésében.

Szili Katalin mintegy százötven vendég, köztük közéleti szereplők, diplomaták, televíziós szerkesztők előtt rámutatott arra, hogy a kisebbségek államalkotó tényezők, kultúrájuk a többségével együtt alkotja azt, amit úgy hívunk: magyar kultúra. Ezt kell szem előtt tartani a technikai fejlettség jelenlegi magas szintjén is, amikor szinte minden hír egy pillanat alatt elérhető. Úgy vélte, e "kitágult világ" adta lehetőségek az értékmegőrzés szolgálatába állíthatók.

Medveczky Balázs, az MTV alelnöke arról szólt, hogy a kisebbségi műsorok szerkesztői közössége nemcsak az MTV műsorait gazdagítja munkájával, hanem az egész országot is, hozzájárulva a nemzetiségi értékek megmutatásához, a többség és a kisebbség elfogadó, befogadó együttéléséhez.

Hozzátette, az MTV kötelességének érzi, hogy hozzájáruljon az értékek megtartásához, Európa és azon belül Magyarország kulturális gazdagságának megőrzéséhez, emellett támogatja új értékek megszületését is.

Ladislav Lipic, Szlovénia budapesti nagykövete és Klaus Bönnemann német követségi tanácsos gratulált a kisebbségi műsorok terén elért eredményekhez és hangsúlyozta, hogy az jövőbe mutató tevékenység, amelynek a fontos szerepe van a "nagy európai ház" építésében, a regionalizációban.

Az ünnepség végén kitüntetéseket vehettek át azok a szakemberek, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a kisebbségi műsorok készítésében.A Magyar Televízió 1978-ban indította el kisebbségi műsorait. Az elsőket a horvátok, a németek és a szerbek számára sugározták, ehhez csatlakozott azután a szlovén adás. 1981-től készül a román műsor, 1983-tól pedig a szlovák. Az első roma adást 1991 májusában kezdték sugározni előbb Pécsről, majd Budapestről. 1994-től találkozhattak a nézők a "Rondó"-val, amely a görög, a lengyel, az örmény, a ruszin és a bolgár, majd 2000 óta az ukrán nemzetiségűeknek biztosít közös televíziós jelenlétet.

Jelenleg a kisebbségi törvény által elismert tizenhárom magyarországi kisebbség mindegyike számára készít rendszeresen jelentkező műsorokat a Magyar Televízió. A műsorok Budapesten (cigány, görög, lengyel, örmény, ruszin), Pécsett (horvát, német), Szegeden (román, szlovák, szerb) és Szombathelyen (szlovén) készülnek. A szerkesztőségek működését az MTV Regionális, Kisebbségi és Határon túli Főszerkesztősége koordinálja. A hetente, illetve a kéthetente műsorra kerülő adások magyar nyelvű feliratozással készülnek, időtartamuk 26-26 perc.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását