2024. május 2. - Zsigmond

Új múzeumot hívott életre a műgyüjtő

Új múzeumot hozott létre Londonban Charles Saatchi angol műgyűjtő, aki a mai brit képzőművészet legmagasabbra értékelt alkotóinak felfedezőjeként ismert: az első kiállítás a kínai kortárs művészetet mutatja be.
2008. október 7. kedd 20:00 - Hírextra
A hirdetési vállalkozóként indult Saatchi műgyűjtőként, majd képkereskedőként lett sikeres, új létesítménye egy 6500 négyzetméteres neoklasszicista épületben nyílik meg csütörtökön a Chelsea negyedben. York hercegének köralakú egykori katonai kiképzőközpontja bőséges teret kínál a bemutatandó alkotások és azok különleges megvilágítása számára.

A nyitókiállítás címe: A forradalom folytatódik - a kínai kortárs művészet.Saatchi egyike volt az elsőknek, aki hitt a formalinban konzervált állataival nevezetessé vált, kezdetben erősen vitatott Damien Hirst műveiben - Hirst ma a leggazdagabb kortárs alkotó. Ugyancsak ott bábáskodott az amerikai Jeff Koons (Cicciolina magyar származású olasz pornósztár, volt parlamenti képviselő exférje) pályájának kezdetén: Koons ma Franciaországban, a versailles-i kastély dísztermeiben mutatja be vadító színű műanyagfiguráit.

Saatchi már ismert kínai művészeket és még kevésbé nevezeteseket egyaránt prezentál a londoniaknak. Az előbbiek között van Csang Hsziao-kang (Zhang Xiaogang), aki a kínai kulturális forradalom idején készült közös családi portrékat dolgoz fel, illetve a vigyorgó arcképeiről híres Jüe Min-csün (Yue Minjun).

Saatchi 1943-ban született egy tehetős iraki zsidó családban, gyermekként vándorolt ki az üldöztetések elől Maurice nevű testvérével Angliába. 1970-ben ők ketten hozták létre a Saatchi and Saatchi reklámügynökséget, amely vezető helyre tett szert a szigetországban, 1978-ban például Margaret Thatcher választási kampányában volt fontos szerepe.A kínai kortárs művészetet bemutató kiállítás január 18-ig lesz megtekinthető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását