2024. április 28. - Valéria

Vojnik szerint nem a magánbefektetők ellen irányul a sztrájk

Vojnik Mária egészségügyi államtitkár szerint nem a magánbefektetők ellen irányul az egri kórházban folyó sztrájk. A politikus erről kedden sajtótájékoztatón beszélt az MTI kérdésére.
2008. október 7. kedd 19:53 - Hírextra
A munkabeszüntetésnek nincs köze az egészségügyi magánbefektetőkhöz, ha lenne, akkor azt is megvizsgálnák a sztrájkolók, hogy a szolgáltató más önkormányzati tulajdonú, vagy súlyponti kórházban eredményesen és jól működik-e - vélekedett az Egészségügyi Minisztérium államtitkára annak kapcsán, hogy hétfőn határozatlan idejű sztrájk kezdődött az egri Markhot Ferenc Kórházban.

Az intézményben működő szakszervezetek azt követelik, hogy a Heves megyei közgyűlés bontsa fel a HospInvest Zrt.-vel kötött, az intézmény működtetéséről szóló szerződést.

Vojnik Mária azt mondta: "a szerződés ténye maga a vita tárgya, nem annak a tartalma".
Ismeretei szerint közszolgálati intézményekben akkor lehet jogszerűen sztrájkolni, ha az a dolgozók munkakörülményeinek, bérezésének javítására irányul. Ezért kellett az egri sztrájkhoz kreálni egy munkabér követelést, hogy a jogszerűség biztosítható legyen - fűzte hozzá.

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke szerint, ha a helyzet nem változik, és a befektetés meghiúsul, akkor a működtető önkormányzat nem kerülhet el nagyon kemény intézkedéseket, például jelentős létszámcsökkentést, vagy szolgáltatásszűkítést.
Utalt arra, hogy az egri kórház hosszú ideje nehéz helyzetben van, komoly menedzsment és finanszírozási gondjai vannak, a HospInvest pedig jelentős fejlesztést helyezett kilátásba, és ezen túlmenően az ott dolgozóknak foglalkoztatási biztonságot is garantált.

Vojnik Mária és Kökény Mihály beszámolt arról, hogy az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága a nap folyamán értékelte a magántőke szerepvállalásának tapasztalatait az egészségügyben.
Kökény Mihály szerint értelmetlen és felesleges szolgáltatók között különbséget tenni a működési forma alapján, csak az számít, hogy az adott szolgáltató milyen minőségben végzi el feladatait. Hozzátette: az Egészségbiztosítási Alap gyógyító előirányzatainak minden negyedik forintját magánszolgáltatóknak fizetik ki.

Vojnik Mária azt mondta, a magyar tapasztalatok szerint részben az alapszolgáltatásban, részben a diagnosztikában és részben a technológiaigényes ellátásban jelentek meg a magánszolgáltatók.

Mint mondta, ma Magyarországon az önkormányzati törvény, az egészségügyi feladatok korszerűsítéséről szóló, valamint az államháztartási törvény részben jól szabályozza ezt a területet. Hozzátette: szeretnék, ha a szabályozás az intézményeken belüli szolgáltatási szerződések ügyében is átláthatóbb lenne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását