2024. április 29. - Péter

Vasarely Koszovóban

Balkáni körútjának harmadik állomására érkezett a Victor Vasarely (1908-1997) kiállítás; Pristinában szerdán nyitja meg kapuit a több mint 150 alkotást bemutató tárlat a Koszovói Művészeti Galériában, a város központjában. A Csepei-gyűjtemény részét képez
2008. május 19. hétfő 19:00 - Hírextra
A független Koszovó első magyar képzőművészeti kiállítását a Szófiai Magyar Intézet, az Európa Tanács képviselete, a francia nagykövetség és a magyar összekötő iroda összefogása tette lehetővé - mondta el az MTI-nek Imecs Zoltán, az iroda vezetője.

A tárlat a macedón fővárosból, Szkopjéból érkezett, ott a magyar nagykövetség gondozásában a Kortárs Művészetek Múzeumában volt látható a gyűjtemény.  Imecs Zoltán azt is elmondta, hogy a pristinai kiállításon 122 szerigráfia és kollázs mellett csaknem 35 objekt, térbeli alkotás mutatja be Vasarely művészetét, a többi között a legutóbbi szegedi kiállítás sztárdarabja, a Világűr-kép is látható lesz.

A megnyitóra várják a koszovói elnököt, miniszterelnököt, a parlament elnökét, egyetemi tanárokat, művészeket, a diplomáciai képviseletek vezetőit, de ott lesz Csepei Tibor, a kollekció tulajdonosa, aki a 80-as évektől gyűjtötte a magyar születésű, Franciaországban élt művész, az op-art stílus megteremtőjének alkotásait, s többször járt nála Párizsban. Arató György, a Szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatója is részt vesz a megnyitón - tette hozzá a magyar összekötő iroda vezetője.

A Vasarely-kiállítás május végéig tart nyitva Pristinában. Imecs Zoltán a terveikről elmondta, hogy októberben kamarazenei estet szerveznek. A kulturális élet igen élénk, havonta két-három koncert is van, s nagyszerű kortárs képzőművészeti kiállítások, köztük finn, holland, német alkotók munkái voltak láthatók az idei évadban a koszovói fővárosban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását