2024. május 4. - Mónika, Flórián

A rendező kibővítené Zsolnay Vilmosról készült filmjét

Elkészült a Zsolnay Vilmos (1828-1900) kerámiagyáros életéről szóló nagyjátékfilm a közelmúltban, ám rendezője, Pozsgai Zsolt két további jelenettel kiegészítené 2010-ben mozikba kerülő alkotását.
2009. január 29. csütörtök 16:55 - Hírextra
Pozsgai Zsolt az MTI-nek csütörtökön elmondta: a filmet leforgatták, megvágták, "elejétől a végéig nézhető". Már csak a hanggal és a zenei alákeveréssel kapcsolatos utómunkák vannak hátra, de ő a nagyobb hatás és a jobb forgalmazás, értékesítés reményében még két jelenettel szeretné kiegészíteni az alkotást.

Az egyik plusz forgatási helyszín Pécs Széchenyi tere lenne, ahol a forgatókönyv szerint hatalmas tömeg ünnepelné a Zsolnay házaspár gyermekének születését, a másik jelenet Európa szintén 2010-es fővárosa, Essen egy utcáján és sörözőjében játszódna. Az ehhez szükséges engedélyek és támogatások megszerzéséhez már megkezdődtek az egyeztetések - közölte.

Pozsgai Zsolt örömét fejezte ki, hogy bár a film nem kapott támogatást a Magyar Mozgókép Közalapítványtól és így költségvetése a tervezett 350 millió helyett mintegy 170 millióra szűkült, tévéfilm helyett mégis kétórás nagyjátékfilmet sikerült készíteni, melyet remélhetőleg idén ősszel információs vetítésen egy szűk kör, jövő januárban pedig már a mozikban a nagyközönség is megtekinthet.

Buzási Zoltán, a pécsi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. kontrolling igazgatója azt mondta: a film befejezéséhez a két új jelenettel együtt mintegy 20 millió forintra van szükség. Ennek előteremtésére előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy befektetővel, ezért minden esély megvan a forrás megszerzésére és azzal együtt az alkotás művészi értékének növelésére.

A Zsolnay Vilmos életéről szóló film forgatása tavaly augusztus elején kezdődött Pécsett, a helyszínek között a Zsolnay-gyár, a Havihegyi kápolna, s egyebek mellett a tettyei sziklák szerepeltek.

Pozsgai Zsolt akkor sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a porcelángyárat alapító Zsolnay Vilmost Őze Áron, édesapját Koncz Gábor, feleségét Aux Éva játssza, de jelentős szerepet kap a filmben Kézdy György, N. Szabó Sándor, Lipics Zsolt, Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház direktora, s több békéscsabai, veszprémi művész is.

Kiemelte: a film Zsolnay Vilmos életének rövid, de annál jelentősebb korszakát öleli fel. Azt az időszakot, amikor rámaradt a bátyja által vásárolt téglagyár, s feladta érte korábbi boltos állását. Felébredt benne a művész és felfedezte azt a kerámiareceptet, amely híressé tette.

Pozsgai Zsoltot Tasnádi Péter, Pécs azóta elhunyt polgármestere kereste meg egy Zsolnay Vilmosról szóló színdarab igényével. Ő azonban a filmet javasolta, mivel úgy ítélte meg, színpadon nehezen kivitelezhető a kerámiagyáros munkásságának bemutatása. Pécs vezetői szerint az első, a városról, illetve annak egyik neves személyiségéről szóló film hatékony eszköze lehet az Európa Kulturális Fővárosa programmal kapcsolatos üzenetek továbbításának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását