2024. május 13. - Szervác, Imola

Szekeres nem gondolkodik

Jelenleg nincs napirenden a NATO-főtitkár utódlása, Szekeres Imre ugyanakkor kedvezőnek tartaná, ha a szövetséghez 1999-ben és 2004-ben csatlakozott, összesen tíz kelet-európai ország egyikéből kerülne ki a szervezet új főtitkára. A honvédelmi miniszter e
2008. október 7. kedd 22:21 - Hírextra
Megjegyezte, megtisztelő a feltételezés, de mint közölte, "semmilyen megkeresés", közvetlen érdeklődés nem volt. Úgy fogalmazott: "itthon szeretnék élni is, meg politizálni is".
Elmondta, minden informális tárgyaláson egyértelmű volt az az álláspont, hogy megvárják az új amerikai adminisztráció beiktatását, hiszen az Egyesült Államok véleménye meghatározó egy ilyen politikai pozíció betöltésében.

Véleménye szerint gesztusértékű lenne, ha az utoljára csatlakozott tagországok honvédelmi miniszterei, külügyminiszterei vagy volt miniszterelnökei közül kerülhetne ki az új főtitkár.
Ismertetése szerint a második ciklusát töltő Jaap de Hoop Scheffer 2009 júniusában köszön le. A főtitkári posztot kétszer töltheti be ugyanaz a személy.

Bocskai Istvánnak, a honvédelmi minisztérium szóvivőjének keddi sajtótájékoztatóján is szóba került ez a téma. Arra a kérdésre, hogy nem feltétele-e a letöltött sorkatonai szolgálat a főtitkári poszt betöltésének, a szóvivő nemmel válaszolt.

Emlékeztetett arra, hogy erre a posztra politikusokat választanak. A korábban megválasztott politikusok között voltak védelmi miniszterek és miniszterelnökök.

Javier Solana "például megrögzött NATO-ellenes aktivista volt Spanyolországban, majd ezt követően lett NATO-főtitkár" - jegyezte meg érdekességként.

Megjegyezte: "ez egy lapértesülés, hivatalos megkeresés a NATO-tól ebben az ügyben nem történt". "Vélelmezem egyébként, hogy maga a téma majd csak később kerül napirendre" - mondta.

Hozzátette: természetesen örömteli dolog lenne Magyarországnak és a régiónak is, hogy tíz esztendő elteltével kelet-európai legyen a NATO főtitkára, de - mint mondta, ez a személyes véleménye.

A Magyar Nemzet írt keddi számában arról, hogy Szekeres Imre lehet az egyik kelet-európai jelölt a jövő nyáron megüresedő NATO-főtitkári posztra. A szövetség szakemberei - olvasható a lapban - legalábbis nem hivatalosan már puhatolództak erről Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását