2024. május 5. - Györgyi

Rainer M. János kapta a Régi Nemzetesek emlékplakettjét

Rainer M. János történész, az 56-os Intézet főigazgatója kapta a Régi Nemzetesek idei emlékplakettjét - tájékoztatta a díjat alapító társaság az MTI-t.
2008. augusztus 25. hétfő 15:06 - Hírextra
"Az idei díjazott a rendszerváltás megelőző hosszú évektől kezdődően azt a szellemet képviseli, amelyet a 70 évvel ezelőtt, 1938-ban indult Magyar Nemzet alapozott meg, amelyet Pethő Sándor, Hegedűs Gyula és Barankovics István követői teljesítettek ki, s amelyet az ezredfordulóra végleg megszűnt régi Magyar Nemzettől távozni kényszerült egykori munkatársak a magukénak vallanak" - áll a Régi Nemzetesek Társasága (RNT) által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a Rainer M. János így tett amikor "irodalomtörténeti kismonográfiába ágyazottan tabudöntögető, a forradalmat rehabilitáló történészi szöveget adott közre, így akkor, amikor Fényes Elekként elsőként publikálta külföldön és a szamizdatban az 1956-ot követő kádári megtorlás áldozatainak meglehetősen pontos lajstromát még 1989 előtt, s akkor is, amikor – a mítoszokat és ellenmítoszokat lehántva - két vaskos kötetben írt monográfiát Nagy Imréről".

A történész Blahó Miklóstól, az RNT kuratóriumi elnökétől vette át az emlékplakettet.
A társaság - mint olvasható - az 1938-as lapalapítás augusztus 25-i évfordulóin átadott díjjal szeretné a közvéleményt emlékeztetni arra, hogy "a mostanság naponta megtépázott magyarnemzetes címbetűk valaha más, nemes törekvéseket fémjeleztek".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását