2024. május 3. - Tímea, Irma

Ha már rendezzük, bele is szólunk

Magyarország a NATO védelmi minisztereinek e heti budapesti találkozóján többi között azt javasolja, hogy a jövőben ne az afganisztáni misszióban szerepet vállaló tagállamok finanszírozzák maguk a részvételüket. E helyett hozzanak létre egy alapot, amelyb
2008. október 7. kedd 18:18 - Hírextra
Csütörtökön és pénteken Magyarországon lesz a NATO védelmi minisztereinek informális tanácskozása - emlékeztetett sajtótájékoztatóján a szóvivő. Mint mondta, Magyarország a tanácskozáson részletesen kifejti javaslatát az afganisztáni misszió "igazságos teherviseléséről".
Jelenleg minden tagország maga viseli a felajánlott erőinek költségeit - mutatott rá. Magyarország azt javasolja, hogy hozzanak létre egy közös pénzalapot, amelybe minden ország hadserege létszámához mérten fizetne be pénzt, és amelyből aztán a műveletek költségeit finanszírozná a NATO.

Elmondta: Magyarországnak nagyobb terhet jelent a mintegy 300 katona állomásoztatása Afganisztánban, mint más, nagyobb államoknak. A javaslat megvalósulása - mint mondta - egyik módja lehet annak, hogy a NATO igényeinek megfelelően több katonát lehessen az ázsiai országba küldeni.

A másik fontos téma, amelyet a tanácskozás elé visznek, szintén az afganisztáni misszióhoz kapcsolódik - közölte Bocskai István. Emlékeztetett: Magyarország négy helikoptert ajánlott fel a NATO-nak, hogy amennyiben azokat a szövetség felújítja, korszerűsíti, azokat bevethessék Afganisztánban, ahol jelentős a helikopterhiány.

Mint mondta, a kezdeményezéshez csatlakozva a britek létrehoztak egy pénzügyi alapot, amelyből fel lehet újítani a helikoptereket, a franciák pedig vállalták a személyzet kiképzését. Magyarország várja a további nemzetek hozzájárulását - tette hozzá Bocskai István.

Megemlítette azt is, hogy a C-17-es program működésével kapcsolatban is "tesznek bejelentést", de ennek részleteit nem fejtette ki.James Appathurai NATO-szóvivő egy hete jelentette be, hogy befejeződött az alapító memorandum aláírási folyamata, így hatályba léphet a NATO-nak a C-17-es katonai szállítógépek beszerzését és üzemeltetését célzó, úgynevezett Stratégiai Légi Szállítási Kezdeményezése, amely a pápai bázison egyelőre három óriásgépet fog állomásoztatni.
Magyarország mellett eddig kilenc további NATO-tagország(Bulgária, Észtország, Litvánia, Norvégia, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Egyesült Államok), valamint a szövetségen kívüli Finnország és Svédország csatlakozott a kezdeményezéshez. Az aláírási folyamat befejezésével létrejött az úgynevezett légi

szállítási szervezet (NAMO), amely hivatalosan birtokolja majd az
amerikai gyártású gépeket. A programban részt vevő tagállamok a gépeket egymással megosztva üzemeltetik.

Bocskai István a sajtótájékoztatón közölte, a kétnapos tanácskozás elsősorban a NATO jövőbeli stratégiáját hivatott előkészíteni. Emlékeztetett: jövőre lesz 60 éves a szövetség, és ezt új stratégiával kívánja ünnepelni, melynek elkészítését Budapesten kezdik meg.

A tanácskozás programját ismertetve elmondta: csütörtökön fogadja a NATO főtitkárát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, majd Sólyom László köztársasági elnök. Ezt követően az Afganisztánból visszatérő (tartományi újjáépítési) PRT-csoport visszafogadó ünnepsége lesz a Kossuth téren. A tanácskozás napirendjén csütörtökön az afganisztáni misszió a fő téma, majd este a C-17-es programban részt vevő országok képviselői tárgyalnak egymással.

Pénteken a NATO jövőjéről, a szükséges átalakításokról cserélnek véleményt a tagországok, majd megtartják a NATO-grúz közös tanácskozást; ezután hazaindulnak a delegációk.
A szóvivő elmondta: Magyarország 2006 tavaszán ajánlotta fel, hogy megrendezné a védelmi miniszteri találkozót. A szóvivő szerint ez "egyfajta elismerés is, hiszen az elmúlt tíz esztendőben gyökeres változáson ment keresztül a Magyar Honvédség".
Hozzátette: az, hogy Magyarország megrendezheti a tanácskozást, azt is jelzi, hogy Magyarország csaknem 10 esztendeje nemcsak haszonélvezője az euroatlanti biztonságnak, de ahhoz hozzá is járul.
A kétnapos tanácskozáson 42 ország delegációja vesz részt, a 26 tagállam és a NATO legfontosabb műveleteiben részt vevő országok védelmi minisztereinek részvételével.A szóvivő megjegyezte: a helyszín kiválasztásakor törekedtek arra, hogy minél kevesebbet kelljen mozgatni a delegációkat, ezért a Marriott, a Sofitel és az Intercontinental Hotel lesz az események fő helyszíne. A tanácskozás alatt sajtóközpontot is működtetnek, eddig 300 újságíró jelentkezett be a világ minden részéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását