2024. május 3. - Tímea, Irma

Intézkedési terv kell a zebrák ügyében

Szabó Máté ombudsman felkérte a közutak kezelőit, hogy szükség esetén készítsenek intézkedési tervet a gyalogátkelők biztonságáról; az oktatási miniszternek pedig azt javasolta, hogy vizsgálja meg, megfelelően készítik-e fel a gyermekeket a közlekedésre -
2008. december 19. péntek 15:43 - Hírextra
Tavaly csaknem 3500 embert gázoltak el, minden harmadikat kijelölt átkelőhelyen.
Szabó Máté leszögezte: az emberi élet és az emberi méltóság elválaszthatatlan egységet alkot, minden mást megelőző érték, garantálásában az államnak igen nagy szerepe van.

A gyalogátkelőhelyek létesítése, karbantartása és indokolt esetben fejlesztése közvetlen összefüggésben áll az élethez való joggal - közölte a biztos. Szabó Máté szerint különösen veszélyeztetettek a gyermekek, ezért az ő védelmük, biztonságos közlekedésre nevelésük kiemelt fontosságú, ami a szülők és a nevelési-oktatási intézmények közös feladata.

Az országgyűlési biztos emlékeztetett arra, hogy a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szerint a közúti forgalmi rend kialakításánál különös figyelmet kell fordítani a gyalogos átkelőhelyek elhelyezésére és megjelölésére, a gyalogos és kerékpáros forgalom biztonságára. De forgalomtechnikai, közlekedésbiztonsági szakkérdésekben az ombudsman nem foglal állást - rögzíti a közlemény.

Szabó Máté a gyalogátkelők megközelítésére vonatkozó szabályok esetleges módosítását széles körű egyeztetést igénylő szakmai kérdésnek tekinti.

Az ombudsman arra azonban felhívta a figyelmet, hogy az egyértelmű jogszabályi háttér, a gyalogátkelőhelyek kijelölése és korszerűsítése, a fokozott rendőri jelenlét sem helyettesítheti a türelmet, a felelősségteljes magatartást, annak fontosságát, hogy a közlekedés résztvevői figyeljenek egymásra.

A közlemény leszögezi: az országgyűlési biztos a híradásokból értesült arról, hogy Pécsett egy 20 hónapos kisgyermek és a nagymamája, Bonyhádon pedig egy négyéves kislány vesztette életét kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, közlekedési balesetben.

A vizsgálatok megállapították, hogy az átkelőhelyek megfeleltek az előírásoknak, mégis mindkét településen jelentős átalakításokra, fejlesztésekre került, illetve kerül sor.

Az esetleges büntetőjogi felelősség megállapítása nem az ombudsman feladata, ugyanakkor a szükségesnek tartotta felmérni az érintett szervek intézkedéseit, valamint általánosságban a gyalogos-közlekedés helyzetét - áll a közleményben.

Tavaly csaknem háromezer ötszáz embert gázoltak el, minden harmadikat kijelölt átkelőhelyen. A balesetek kevesebb, mint fele történt a gyalogosok hibájából - olvasható a közleményben.

A KRESZ egyfelől rögzíti, hogy a járművel közlekedő a kijelölt átkelőhelyen köteles a gyalogosnak elsőbbséget adni, de előírja azt is, hogy a gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről és tartózkodnia kell minden olyan magatartástól, ami megzavarhatja vagy megtévesztheti a járművek vezetőit - olvasható még.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását