2024. április 25. - Márk

Posztos polgárőrszolgálat jöhet létre

Posztos polgárőrszolgálat létrehozásának a tervét jelentette be az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) éves közgyűlésén szombaton a Rendőrség Igazgatási Központjában.
2008. március 29. szombat 18:29 - Hírextra

Szántó Gábor, az OPSZ szóvivője az MTI-nek elmondta, a régi posztos rendőrök mintájára hoznák létre a posztos polgárőrszolgálatot, melynek lényege abban állna, hogy a megyeszékhelyeknek, valamint Budapest frekventált pontjainak bűnügyileg fertőzött helyein a legkritikusabb időszakokban egy vagy két polgárőr teljesítene állandó szolgálatot. Ezzel javulna a polgárőr egyesületek megítélése, és csökkenne a bűncselekmények száma is - tette hozzá.

A közgyűlésen Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) államtitkára és Túrós András, az OPSZ elnöke együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy a KVM továbbra is támogatja a polgárőr szövetséget a környezet védelméért végzett munkájában. Kovács Kálmán emlékeztetett rá, többek között a Németországból Magyarországra hozott szemét ügyének felderítése is a polgárőrszolgálat környezetvédelmi munkáján alapult.

Az államtitkár hozzátette: ahogyan 2007-ben, idén is 14 millió forinttal támogatja a minisztérium az OPSZ-t.

Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter, aki az MSZP országos pártértekezlete miatt nem tudott részt venni a közgyűlésen, a megjelenteknek küldött üzenetében úgy fogalmazott: "A polgárőrség a legfontosabb civil szervezet Magyarországon."

Éves beszámolójában Túrós András elnök elmondta, a tavalyi évben 115 új polgárőr egyesület alakult az országban, amellyel számuk csaknem 2.000-re emelkedett. Emellett 5.000 új tagot is regisztráltak, s így már több mint 81.000 polgárőr van az országban. Ezzel a számmal az egy polgárőrre jutó lakosok száma 123 főre nőtt, míg ugyanez az adat egy rendőr esetében 291 állampolgár.

Hozzátette: a polgárőrség nagy szerepet vállalt 2007-ben a rendőrség tüntetések és zavargások miatt elvont erőinek a pótlásában, amivel országszerte sokat tettek a közbiztonság védelméért.

Az OPSZ által végzett feladatok közül Túrós külön kiemelte az "Egy iskola - Egy polgárőr" elnevezésű programot, amely nem várt sikert hozott, és ma már több száz iskolában működik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását