2021. június 23. - Zoltán

Momentum: A Testnevelési Egyetemet is le akarják nyúlni

Dukán András Ferencnek, a Momentum oktatáspolitikusának birtokába jutott egy tegnapi keltezésű előterjesztés, amiről a Testnevelési Egyetem Szenátusa hétfőn(!) határozna. Információink szerint rendkívüli ülésről van szó, aminek ez az egyetlen napirendi pontja - írja közleményében a Momentum.
2021. március 21. vasárnap 10:32 - HírExtra

A Momentum közleménye:

"Az előterjesztést Mocsai Lajos rektor és Genzwein Ferenc kancellár jegyzi, és arról szól, hogy a Testnevelési Egyetem is kezdeményezi az alapítványi modellre való átállást.

Az elmúlt hónapokban teljesen világossá vált, hogy az egyetemek alapítványi átalakítása a jelen formájukban a Fidesz hatalmának bebetonozásáról szól. Az egyetemek fenntartói jogait egy olyan visszahívhatatlan kuratórium gyakorolja az átalakulás után, amelynek tagjait a mostani kormány megbízatási határidő nélkül nevezi ki.

Egy ilyen jelentős átalakítás egy jogállamban hosszú egyeztetéseket igényelne, nem egy hétvége alatt hoznák meg a döntést. Persze sajnos nagyon is elképzelhető, hogy a hír igaz, hiszen, ismerhetjük az előzményeket, a Fidesz kétszer is törvényt módosított, hogy Mocsai Lajos rektor lehessen ezen az egyetemen, nem meglepő, hogy az egyetem érdekei vagy a demokratikus alapelvek helyett Orbán Viktorhoz hűséges.

A Momentum célja, hogy autonóm felsőoktatási intézmények állami befolyás nélkül szabadon oktathassanak és kutathassanak. Az állam feladata szerintünk a minőség, a szabályos és demokratikus működés, valamint az állami források felhasználásának ellenőrzése.

Ha a Testnevelési Egyetem is alapítványi fenntartásúvá válik, valamint a már megkezdett átalakulási folyamatok befejeződnek, összesen 6 állami egyetem marad Magyarországon."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását