2024. május 9. - Gergely

Nehéz helyzetbe kerülhet a kormány

Nehéz helyzetbe kerülhet a kormány a kialakult pénzügyi válság miatt, ami keresztülhúzhatja az állami vezetés elképzeléseit, a Fidesz viszont rövid távon akár profitálhat is a válságból - tette közzé legújabb kutatási eredményeit hétfőn az MTI-nek a Polit
2008. október 6. hétfő 16:15 - Hírextra
Mint írták, a prognózisok szerint a magyar gazdaság kilábalása a 2006 óta tartó visszaesésből lassú folyamat lesz. Hiába kezd majd ugyanis növekedni a 2006-ban visszaesett belső kereslet, hiába emelkednek újra minimálisan a reálbérek, ezek a visszaeső export pótlására lesznek elegendők, a gazdaság szinte biztosan nem fog látványos gyorsasággal magára találni.

Jövőre megmaradhat az eddigi szigorú fiskális politika, 2010-ben azonban továbbra is magas az esélye a választási költségvetés megszavazásának, főképpen ha a népszerűségi versenyben az MSZP jövőre is tartósan lemarad a Fidesz mögött - állította a kutatóintézet.

A Political Capital szerint a szocialistáknak az előzetes tervekkel ellentétben nem két, hanem négy évet kell gazdasági válságban kormányozniuk. Ez problémákat okoz a kormányzat kommunikációjában, a kabinet ugyanis egyszerre kívánja felhívni a közvélemény figyelmét a jelenlegi válság súlyosságára, és szeretné javítani a gazdaság állapotáról kialakított rendkívül kedvezőtlen képet a választókban az új kampány keretében - állapították meg.

Megjegyezték: a kormánynak a pénzügyi válság segítségére lehet annyiban: indokot szolgáltat arra, hogy a piaci szereplők számára egyes esetekben kedvezőtlen, ámde a közvélemény számára népszerű intézkedéseket foganatosítson. Ilyen például a "Robin Hood adó" ötlete. Ezzel párhuzamosan felerősödnek majd a bankárellenes, antikapitalista hangok mindkét politikai oldalon.

A Fidesz ugyanakkor hatékonyan blokkolhatja a kormány közhangulat megváltoztatására tett kísérletét azzal, hogy a válság és a szocialisták közötti kapcsolatot hangoztatja, és tehetetlenséggel vádolja a kormányt. A Fidesz a kedvezőtlenebb gazdasági adatokat ugyanis folyamatosan a szocialista kormány elhibázott politikájával magyarázza - összegezte a jelentés.

Ez azonban hosszabb távon kockázat: ha a legnagyobb ellenzéki párt sikeresen kapcsolja össze a válságot a szocialista kormánnyal, az esetleges kormányra kerüléskor gyors hitelvesztést eredményezhet, ha a választók azzal szembesülnek, hogy egy alapvetően külső eredetű válság hatásait az új kormány sem tudja elhárítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását