2024. május 3. - Tímea, Irma

Korrekcióra szorul a költségvetés

A kormánynak akkor kell módosítania a költségvetés számait, ha a kiadások 2,5 százalékkal eltérnek az előirányzattól, akkor szükséges pótköltségvetést benyújtania, ha a változás eléri az 5 százalékot, egyébként a kormánynak kell dönteni a korrekciókról, s
2009. január 29. csütörtök 12:47 - Hírextra
Magyarországon a lakosság 80 százaléka reformpárti, ugyanakkor közülük csak 20 százaléknyian támogatják a reformokat, ha ez őket nem érinti pozitív módon - idézett egy friss közvélemény-kutatást a pénzügyminiszter, aki szerint ezzel is szembe kell néznie a kormánynak, amikor döntéseket hoz.

Veres János felsorolta azokat a döntéseket, amelyek már megszülettek. Így kiemelte a banki betétek garantálását és az a döntést is, amelynek alapján az állam szűkítette az állampapír-kibocsátást. Hozzátette: az Országgyűlés elfogadta a bankrendszer stabilitását erősítő törvényt és a költségvetési felelősségről szóló jogszabályt, amelynek nyomán rövidesen megalakulhat a Költségvetési Tanács.

A vártnál rosszabb makrogazdasági pálya miatt szükséges költségvetési korrekciónál alapvető szempont, hogy az országnak továbbra is javítania kell az államháztartási egyensúlyt annak érdekében, hogy a stabilitás fenntartható legyen - fogalmazott Veres János.

A pénzügyminiszter idézte azokat a változásokat, amelyek a válság nyomán ősz óta végbementek a világban és az Európai Unióban, s amelyek következtében szűkült a magyar vállalkozások exportpiaca, s így romlottak a magyar gazdaság növekedési feltételei is.

A költségvetés bevételeit érinti az infláció csökkenése is, amelynek hátterében a zsugorodó kereslet és az olajárak csökkenése áll - hangsúlyozta Veres János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását