2024. május 16. - Mózes, Botond

A magyar pénzügyi rendszer stabil

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar pénzügyi rendszer stabil, egyetlen betétest sem fenyeget az a veszély, hogy "ha holnap ki akarja venni a pénzét, akkor az ügyintézők széttárják a kezüket, mondván: sajnos nem tudunk fizetni". A miniszterelnök a pénteki bl
2008. október 3. péntek 13:25 - Hírextra
A kormányfő úgy látja, minden elemző egybehangzó vélekedése szerint Magyarországra csak áttételesen, és viszonylag csekély mértékben hathat a kibontakozó és egyre inkább Európára is átterjedő nemzetközi hitelválság.

Kitért arra: ha Amerikában nagyok a veszteségek, akkor azok az amerikai befektetők, akik Európában és Magyarországon is aktívak voltak, felszámolják itteni befektetéseiket, azaz eladnak, és a pénzt hazaviszik.

Mint írta, ha sokan adnak el, akkor ezzel csökkennek az árak, csökkennek a tőzsdeindexek, és természetesen gyengül a forint. Ha bizonytalanság van a világban, akkor egyre kevesebb a befektető, ha kevesebb a befektető, akkor kevesebb munkahelyet lehet teremteni, az emberek meggondolják, hogy vásárolnak-e, kevesebb terméket lehet eladni, így csökken a növekedés - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint ráadásul, ha bizalmatlanság üti fel a fejét a piacon, ha kevesen akarnak, vagy mernek befektetni, akkor azok, akiknek pénz kell a befektetésre, egyre drágábban jutnak hozzá ehhez a pénzhez, növekednek a kamatok. Ez tovább csökkenti a beruházási lehetőségeket és kedvet, összességében a növekedést - írta a blogjában.

Úgy fogalmazott: amikor itthon elemezik a várható helyzetet, abból indulnak ki, hogy a vállalkozásoknak kell több lehetőséget biztosítani egy ilyen helyzetben. Ezért egy összességében mintegy 800 milliárd forintos támogatási programot jelentett be Bajnai Gordon gazdasági miniszter csütörtökön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását