2024. május 4. - Mónika, Flórián

Népszavazást kezdeményeznek

Helyi népszavazást kezdeményeznek civilek Szigetmonostoron a Megyeri híd építése kapcsán eredetileg kialkudott kis autóshíd megvalósításáért - közölte az akciót kezdeményező Horányért Egyesület elnöke pénteken az MTI-vel.
2008. október 3. péntek 13:16 - Hírextra
Nádas Zsolt elmondta, hogy a Szentendrei-szigeten fekvő falu annak fejében mondott le a községet a törvény szerint megillető lejáróról, ha e helyett egy kis autóshíd épül a Dunán a helyiek közlekedésének megkönnyítésére. Jelenleg ugyanis a szigeten lakók komppal vagy nagy kerülővel, a Tahi-hídon át juthatnak el a fővárosba, illetve Szentendrére.

A kis híd azonban máig nem készült el, helyette a kormány egy kompenzációs csomag keretében a falu túlsó fele és a Szentendre északi részén álló Határ csárda között építtetne egy olcsóbb, 1,5 milliárd forintból megvalósuló gyalogoshidat - tette hozzá.

E megoldás a népszavazás kezdeményezői szerint elfogadhatatlan, nem oldaná meg a község lakóinak közlekedési gondjait. Ezért azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat vezetése az alternatív javaslat helyett a tárcával folyamatban lévő egyeztető tárgyalásokon az eredeti terv szerinti, a Szentendre déli részén, a falu központjához is közelebb megvalósuló egysávos autós híd építése mellett foglaljon állást - szögezte le az elnök.

Molnár Zsolt polgármester arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a helyiek véleménye megoszlik a híd kérdésében. Ő maga azért nem helyesli a népszavazást, mert annak eredményessége esetén a közlekedési tárcával zajló egyeztető tárgyalásokon a falu vezetőinek mozgástere beszűkül, ezáltal pedig veszélybe kerülhet a kompenzációs csomagban már eddig kialkudott kis gyalogoshíd és egy 2 milliárd forintos fejlesztés terve.

A polgármester kiemelte: a község képviselő-testülete természetesen elfogadja majd a helyi népszavazás eredményét és annak megfelelően képviseli a további tárgyalásokon a falu érdekeit. A törvény szerint amennyiben a szavazásra jogosultak 10 százaléka - ez esetben legalább 170 helybéli - aláírja a kiosztott íveket, megtarthatják a helyi népszavazást. A jegyző hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket, így megindulhat a kezdeményezés - közölte Molnár Zsolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását