2024. május 2. - Zsigmond

Fölavatták a Szer Öröksége emlékművet

Fölavatták pénteken a Szer Öröksége emlékművet, Mátyássy László művét az ópusztaszeri monostor romjainál; az alkotás létrejöttét a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) támogatta.
2008. október 3. péntek 18:01 - Hírextra
Az emlékmű a hétszáz éves magyar közjegyzőség főhajtása elődei előtt - mondta Tóth Ádám, a MOKK elnöke az emlékmű avatásán, melyen részt vett a köztestület szinte teljes tagsága.
A monostor középpontjában elhelyezett, földbe süllyesztett, bronz domborművekkel díszített márványlappal a közjegyzők emléket állítanak az egykor nagyhírű szeri monostornak, a középkori latin írásbeliségnek, történetírásnak és az itt eltemetetteknek is - fogalmazott az elnök.

Horváth Gábor, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója elmondta: a monostort a X-XI. században alapították, s töretlenül fejlődött egészen a tatárjárásig. Az Alföld legnagyobb, leggazdagabb monostora a XIII. században a Bor nemzetségből származó Kalán pécsi püspök, királyi kancellár - aki Szer mezőváros kegyura is volt - idejében élte fénykorát.

Ez idő tájt írta boldog Béla király jegyzője, P. dictus magister - Anonymus - Gestáját a magyarok viselt dolgairól. Az ő művére alapozzuk azt a feltevést, miszerint Árpád és a vezérek ezen a helyen ejtették szerét az ország minden dolgának. Így valószínű, hogy a jegyző is járt annak idején a monostorban - mondta az igazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását