2024. április 29. - Péter

Mobilvers

Rendhagyó verses műsorfolyamot indított a Magyar Televízió (MTV) a 2009-es Radnóti-évhez csatlakozva: az ismert színművészek által választott és előadott költeményeket az operatőr mellett az ötletgazda Kamarás Iván színművész is rögzítette mobiltelefonnal
2009. január 7. szerda 20:40 - Hírextra
"Könnyű helyzetben van a Magyar Televízió, mert ebben az országban a versnek van ereje" - vélte az MTV kulturális főszerkesztője. Mint arra felhívta a figyelmet, nemrég egy nagy gyógyszercég írt ki verspályázatot, amelyre húszezer pályamű érkezett. "Ez az érdeklődés jelzi, hogy megmaradt valami a kultúra iránti érdeklődésből" - tette hozzá.

Kamarás Iván tájékoztatása szerint a műsor alapgondolata az volt, hogy egy-egy Radnóti-mű mellett minden színészkolléga mondja el kedvenc versét. "A választott művekhez való kötődés, a helyszínek sokkal személyesebbé tették a műsort, mintha műteremben zajlottak volna a felvételek" - emlékezett a munkára a Vígszínház művésze, aki bevallása szerint egy Pilinszky-verset választott.

Seres Tamás rendező az MTI-nek elmondta, a műsort százrészesre tervezik, ebből első körben 53 epizódot vettek fel, ezeket láthatják jelenleg a nézők. A MobilVers minden hétköznap háromszor, a délutáni és az esti Híradó előtt, valamint a Kultúrház Ma után jelentkezik; az MTV mindegyik költeményt leadja mindegyik műsorsávban, de természetesen nem egy napon. "A versek ettől is mobilak, nem csak a felvétel formájától" - hangsúlyozta a rendező.

"Ivánnal először összeírtunk 150 nevet, ezt szűkítettük az első körben 29-re, egészen különböző stílusú színészeket összeválogatva: Péterfy Bori Karafiáth Orsit mond, míg Bánsági Ildikó Falcsik Mari öregkori szexversét" - hívta fel a figyelmet a MobilVers sokszínűségére Seres Tamás.

Mint hozzátette, az esetek többségében a felvételek helyszíneit is a színészek választották meg: "Cserhalmi Györgyöt elvittük a Mátyás-templomba, és egy gyóntatófülkében vettük fel vele Radnótitól az Októberi esőt, Szacsvay Lászlóval Radnóti sírjánál forgattunk, Rába Roland a Gödörnél a földön ült, mint egy hajléktalan, egy másik versnél a Zsidró-szalonban. Dörner Györggyel a Walesi bárdokat a Duna-kanyarban vettük fel" - sorolt példákat a rendező.

Seres Tamás szólt arról is, hogy terveik szerint létrehoznak egy weboldalt www.mobilvers.hu címen, ahonnan a mobiltelefonnal felvett versek letölthetők lesznek: "így el lehet majd küldeni MMS formájában, ahogy például Fesztbaum Béla mondja Radnóti Majálisát" - tette hozzá.

A sorozatban többek között Bálint András, Csuja Imre, Hámori Gabriella, Kállai Ferenc, Kovács Patrícia, Oroszlán Szonja vagy Reviczky Gábor mond Arany-, József Attila-, Szabó Lőrinc-, Ady- és más költők mellett Radnóti-verseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását