2024. május 14. - Bonifác

Középpontban a barokk

A barokkot állítja a középpontba a Magyar Nemzeti Múzeum szombaton, a Múzeumok éjszakáján; az idén a Zene ünnepével egy napra eső programsorozat fő vonulatát egy Európában egyedülálló, Magyarországon először megrendezendő csembalófesztivál, a Cembalissimo
2008. június 17. kedd 15:38 - Hírextra

Mint azt Lovas Judit, az intézmény sajtóreferense a múzeum keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a legfiatalabbakat egy barokk vigasságra invitálják, amelyen megelevenedik az Esterházy-kastély. A mulatság résztvevői egy metamorfózison eshetnek át: parókában és legyezővel távozhatnak.

A látogatók a Múzeumok éjszakáján közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a hangszerekkel, megtapogathatják, megszólaltathatják, kipróbálhatják azokat, de megismerhetik a különböző hangszíneket, megszólaltatási módokat is - emelte ki Lovas Judit.
A sajtóreferens megjegyezte, hogy éjfélkor "megtörik a varázs egy pillanatra", hiszen a The Transform Quintet ad dzsesszkoncertet a múzeum dísztermében.
Hozzátette: a Múzeumok éjszakáján a Magyar Nemzeti Múzeum állandó és időszaki kiállításai egyaránt látogathatók.

A szépség óhajtása című kiállításhoz kapcsolódva árverést is rendeznek. Egy, a múzeum textilrestaurátorai által, eredeti XVIII. századi szabásminták alapján készített női díszruha és egy férfi öltözet, egy frakk kerül kalapács alá - közölte Tompos Lilla főmuzeológus, a tárlat főkurátora, hozzátéve, hogy az árverésen befolyt összeget a múzeum textilgyűjteményében őrzött díszmagyarok prémezésére fordítják majd.

Horváth Anikó, a szerdán kezdődő Cembalissimo 2008 - I. Nemzetközi Csembalófesztivál és Találkozó művészeti vezetője kiemelte: a négynapos fesztiválon, melynek Budapest, Fehérvárcsurgó, Szentendre és Győr ad otthont, minden a csembalóról szól. Külföldi és magyar művészek mutatkoznak be, régi és új hangszereket láthatnak és hallhatnak az érdeklődők, de részt vehetnek kurzusokon, előadásokon is.

Szerda este a budapesti Belvárosi Szent Mihály Templomban Dobozy Borbála ad csembalóestet, míg csütörtökön délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeum Római Lapidáriumában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei zenélnek.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban csütörtökön Romanek Tihamér hangszerész-mester mutatja be a lantcsembalót, Kovács Margit és Borsányi Márton pedig játszik is Johann Sebastian Bach kedvenc hangszerén, amelyet este Johann Sonnleitner is megszólaltat Bachról szóló előadását követően.

Pénteken a budapesti Régi Zeneakadémián Jacques Ogg holland művész csembaló mesterkurzust vezet, a szentendrei Evangélikus Templomban pedig a német Christine Schorsheim játszik. A német zenész szombaton a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában tart mesterkurzust.

A művészeti vezető beszámolt arról is, hogy a Múzeumok éjszakája keretében a Magyar Nemzeti Múzeumban Ha:ndel, Haydn és Bach művei elevenednek meg, este fél 11-től pedig csembalómaraton kezdődik, ahol fiatal csembalisták és régizene-együttesek mutatkoznak be régi táncokat, karakterdarabokat, programzenéket, valamint operarészleteket játszva. A Cembalissimo 2008 vasárnap Győrben, a Zichy-palotában rendezett hangversenyekkel zárul.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását