2024. május 12. - Pongrác

Mérőórák, mint a támogatás részei

Az emelkedő távfűtési díjak önkormányzati kompenzációjának növelése helyett a mérőórák felszerelésének támogatására írna ki pályázatot Szombathelyen a városi közgyűlésben többségbe került Fidesz-KDNP-frakció - jelentette be pénteken sajtótájékoztatóján Ma
2008. október 3. péntek 17:58 - Hírextra
Emlékeztetett, hogy Szombathelyen a szocialista és szabad demokrata városvezetés javaslatával ellentétben 26,4 százalékos helyett csak 12,2 százalékos távhődíjemelést hagyott jóvá a közgyűlés, amivel szavai szerint igyekeztek mérsékelni a szombathelyi távfűtéses lakásokban élők növekvő terheit.

A közgyűlésen egy "rögtönzöttnek tűnő" szocialista javaslat hangzott el arról, hogy 20 millió forintos keretet különítsenek el a költségvetésből a szociálisan rászorulók költségeinek kompenzálására - tette hozzá.

Ipkovich György szocialista polgármesternek is lehetősége lett volna arra, hogy ne egy 30 százalékos emelésről küldjön tájékoztatást a minisztériumnak, hanem egyeztessen a szolgáltatóval, a különböző szakmai bizottságokkal, és utána alakítsa ki javaslatát az új távhődíjemelés mértékéről - fogalmazott a sajtótájékoztatón Szakály Gábor, az önkormányzat szociális bizottságának fideszes elnöke.

Hozzátette: a közgyűlés után hirdették ki azt a kormányrendeletet, amelyben jelentősen megemelte a kormány a távhődíjak támogatási tételeit."Ezt Ipkovich Györgynek, mint szocialista polgármesternek és országgyűlési képviselőnek tudnia kellett volna, még azelőtt, mielőtt a kompenzációs javaslatot szocialista alpolgármestere, Czeglédy Csaba feltette volna. Ebből is látszik, hogy a polgármester sok esetben egyszerűen nincs képben arról, hogy a saját kormánya milyen intézkedések megtételére készül" - mondta Szakály Gábor.

Ha az elhangzott javaslatnak megfelelően a távhős lakásokra egy újabb kompenzációs keretet hagynának jóvá, az szavai szerint "diszkrimináció lenne" a nem távhős lakásokban élőkkel szemben.

Ezért azt javasolják, hogy a 20 millió forintból képezzenek egy pályázati alapot, a támogatásra pedig olyan lakóközösségek, lépcsőházak pályázhassanak, ahol a többség szeretne áttérni az átalánydíjas elszámolásról az egyéni mérésen alapuló elszámolásra.

"Tömbházak esetében, ahol esetenként hat-nyolc lépcsőház is van, gondot okoz, hogy mondjuk három lépcsőház szeretne áttérni az egyedi mérésre, három pedig nem. Ezért elsősorban lépcsőházankénti almérők felszerelését támogatnánk a pályázati összegből" - fűzte hozzá a javaslatot részletezve a szociális bizottság elnöke.

Szakály Gábor elmondta azt is: Szombathelyen a szociálisan rászorulók lakásfenntartási támogatásban is részesülhetnek, ennek keretösszege ebben az évben 150 millió forint, amiből 70 millió forintot az állam, 80 millió forintot pedig az önkormányzat biztosít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását