2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Október közepéig várják a nevezéseket a filmfesztiválra

A jövő márciusban tartandó Dialektus Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztiválra október 17-ig várják a nevezéseket a szervezők, akik arra számítanak, hogy a tavalyinál még sokszínűbb, még meglepőbb történetek kerülnek elő.
2008. szeptember 30. kedd 17:09 - Hírextra
Az előző fesztiválra nevezett filmek között volt az ukrajnai AIDS-helyzetről, egy görög falu polgármesterének nőszerző akciójáról, egy Elvis-imitátor román falusi tanítóról, a francia-guyanai indiánok közt élő belga antropológusnőről, a Gestapo dzsipjével elszökött auschwitzi foglyokról, azerbajdzsáni olajmunkásokról és "csehszlovákul" beszélő vietnamiakról szóló alkotás is - emlékeztetett keddi közleményében a szervező Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány.

A 2009. március 3. és 8. között Budapesten megrendezendő Dialektusra olyan dokumentumfilmeket nevezhetnek az alkotók, amelyek 2006-ban vagy később készültek. Emellett diákok által készített filmeket is be lehet nevezni.

A szervezők szerint a Dialektus kitűnő lehetőség az európai filmkészítőkkel, antropológusokkal, diákokkal való találkozásra. A filmes megmérettetés és a versenyen kívüli vetítési programok mind-mind az európai dokumentumfilm sokféleségét reprezentálják. Beszélgetések, viták a filmrendezőkkel, retrospektív vetítések, ingyenes koncertek és fotókiállítások teszik színessé az 5 nap programját.

A közlés szerint 2009-ben először doku-kritikusi workshopot is szerveznek fiatal európai esztétáknak, elméleti szakembereknek. A képzés során neves filmkritikusok vezetésével tárják fel azokat a szempontokat, amelyek a dokumentumfilmekről való beszéd, a dokumentumfilm-kritika sajátosságai. A közös munka célja, hogy az Európában egyre erősödő dokumentumfilmes vonulat mellé segítsék fölsorakoztatni a műfaj iránt elkötelezett, a formanyelvi, fogalmi, történeti sajátosságokat értő, elméleti szakembergárdát.

A nevezésről és a fesztiválról részletes tájékoztatás olvasható a www.dialketusfestival.hu internetes oldalon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását