2024. május 17. - Paszkál

Kettős mércével mérték a cigányokat

Bocsánatkérésre és parlamenti mandátumuk visszaadására szólította fel az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) nagyobbik frakciója, a Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) Balog Zoltán, Farkas Flórián és Varga József fideszes ké
2008. szeptember 30. kedd 17:12 - Hírextra
Az MCF frakciójának keddi, budapesti ülésén elfogadott nyilatkozatban leszögezték: nincs joga egyetlen országgyűlési képviselőnek sem kétségbe vonni a cigányokra is vonatkozó alapvető alkotmányos jogokat, a gyülekezés szabadságát. Az a Fidesz képviselőitől elhangzott kijelentés pedig, amely szerint a cigányság a szélsőjobboldali csoportokat provokálná a demonstrációjával, "az egész társadalom arculcsapása" - mutattak rá.

A roma érdekképviseleti szervezet ezért felszólította a kisebbségi és emberi jogi bizottság elnökét, a Fidesz frakcióvezető-helyettesét és képviselőjét, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, kérjenek bocsánatot a cigányságtól, s minden magyar állampolgártól, majd mondjanak le mandátumaikról.

Balog József, az MCF és az OCÖ elnökhelyettese a frakcióülésen azt a kérdést is megfogalmazta: „meddig engedhetjük meg, hogy barmoknak és birkáknak nézzenek bennünket, cigányokat”.
Hozzátette: a cigányok a szeptember 20-i demonstrációjával bebizonyították, hogy nem tekinthetők másodrendű állampolgároknak, képesek megfogalmazni akaratukat, utcára vonulnak, ha kell, és képesek "szembeállni" a szélsőjobboldali erők törekvéseivel.

Véleménye szerint Balog Zoltán, Farkas Flórián és Varga József kijelentéseiből „tisztán kiderült”, nem a cigányság érdekeit képviselik. Megjegyezte, a fideszes Arnóth Sándor hétfőn az Országgyűlésben tett bekiabálása után levonta a megfelelő konzekvenciát, így - a véleménye szerint "hasonló nagyságrendű" megnyilvánulás után - joggal lenne elvárható, hogy a három honatya ne képviselhesse tovább a cigányságot a legfőbb törvényhozó testületben.

Kolompár Orbán történelminek nevezte az általuk szervezett tüntetést, és mint mondta, "büszke magyarnak és büszke cigánynak érezhették magukat" annak ellenére, hogy pártok, civil szervezetek és képviselők mindent megtettek, hogy ellehetetlenítsék személyét és megakadályozzák a demonstráció sikeres megtartását.

„Bebizonyosodott, hogy nem vagyunk magunkra hagyva, a józanul gondolkodó többség mellettünk áll” - fogalmazott az OCÖ és az MCF elnöke, aki szerint teljesen mindegy, hogy hány ezren vettek részt a demonstráción, mert elérték céljukat, „győztek a szélsőjobb felett”.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását