2024. április 29. - Péter

Közös tárlat

A magánéletben egy párt alkotnak, sőt a munkájuk is ugyanaz, mégis azt vallják, ezt csak magányosan lehet művelni; Szegeden a Regionális Összművészeti Központban megnyílt Vojnich Erzsébet és Szűts Miklós festőművészek első közös magyarországi tárlata.
2008. szeptember 26. péntek 20:47 - Hírextra
A megnyitó előtt a művészházaspár az MTI-nek elárulta, hogy bár itthon valóban nem állítottak ki még közösen, külföldön számos alkalommal mutatták be együtt alkotásaikat Párizstól, Bukarestig. Ennek a hiánynak pedig egyetlen oka volt: nem hívták őket. Emellett pedig, meg kell vallani, az ember fia nem szokott kettesben kiállítást csinálni; vannak csoportos és egyéni tárlatok - mondta mosolyogva Szűts Miklós.

A kérdésre, hogyan fér meg egymás mellett két "dudás", Vojnich Erzsébet elmondta: teljesen külön dolgoznak. Nem is lehet, hogy egyszerre ketten is egy helyszínen alkossanak. Erre egyszer volt példa, amikor férje műtermét átalakították, de akkor már családi problémák keletkeztek a festőpaletta elhelyezéséből is. Férje ugyanis balkezes, ez pedig komoly ellentétet szült kettejük közt a munka során - tette hozzá nevetve. Így marad a szigorú magány a munkában.

Szegeden a Scolar Kiadó gondozásában róluk megjelent könyv alkalmából nyílt kiállításuk. Sugár S. András, a Scolar vezetője elmondta az MTI-nek, hogy ő volt az ötletgazdája a közös kiállításnak és albumnak, a művészházaspár pedig nyitott volt és tevőlegesen is részt vett a megvalósításban. Szűts Miklós tervezte a könyvet, a szóróanyagot és a plakátot. Vojnich Erzsébettel közösen válogatták a képeket, a róluk, velük foglalkozó írásokat, s Parti Nagy Lajos író szerkesztette a szövegeket.

Az írásokban 21 magyar író, esztéta, kritikus - köztük Esterházy Péter, Závada Pál, Bodor Ádám, Spiró György, György Péter, P. Szűcs Julianna, Szilágyi Ákos, Balla Zsófia - fogalmazta meg szubjektív gondolatait, vagy éppen elemezte a művészházaspár munkáit. Esterházy Péter külön ehhez az albumhoz írt bevezetőt Most jut eszembe, mégis van művészet címmel.

A november végéig látható kiállítás képeiről a művészek elmondták: jelentős részük a közelmúltban készült, egy hónapig ugyanis teljes magányban alkottak. Miklós Párizsban járt, Erzsébet itthon dolgozott. Ennek eredménye nyolc Szűts- és huszonkét Vojnich-munka lett. Ezek java része látható Szegeden.

A REÖK-ben emellett kéthetente "szubjektív tárlatvezetés" is lesz. Tóth Krisztina író, költő október 11-én, Szilágyi Ákos költő 25-én, novemberben Závada Pál és Parti Nagy Lajos író tart tárlatvezetést, majd beszélget a közönséggel és dedikálja műveit.

A pár egyébként legközelebb tavasszal örvendezteti meg a közönséget egy közös kiállítással, valószínűleg ugyanebből az anyagból, de akkor már Stuttgartba kell ezért utazni - tették hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását