2024. május 8. - Mihály

Műgyűjtő-találkozó

Műgyűjtő-találkozóra, rendhagyó tárlatvezetésekre és különleges előadásokra várják a közönséget szerdán, a Néprajzi Múzeum Napján az intézménybe; a rendezvénnyel arra emlékeznek, hogy 1872-ben e napon nevezték ki igazgatóőrré Xántus Jánost - tájékoztatta
2008. március 4. kedd 17:57 - Hírextra
Xántus János, aki kiemelkedő szerepet játszott a fővárosi állatkert és a természettudományi múzeum létrejöttében is, 1893-ig látta el a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának igazgatóőri tisztségét.

A természettudós utazásai során számos értékes, egzotikus tárggyal gyarapította Magyarország közgyűjteményeit, emellett nevéhez fűződik Amerika állat-, növény- és ásványvilágának "bekapcsolása" a természettudomány vérkeringésébe.

Az ünnepi rendezvény egy kiállítással nyílik, amely a Néprajzi Múzeum első tárgyait gyűjtő Reguly Antal néprajzi hagyatékát mutatja be, majd az érdeklődők ismereteket szerezhetnek a nyelvtudós, etnográfus nyelvészeti és földrajzi kutatásairól, illetve megtudhatják, milyen szerepet játszanak a családi fotók a kapcsolattartásban.

A Bátky Zsigmond-díj átadását követően a díjazott, Tóth G. Péter, a Veszprémi Laczkó Dezső Múzeum munkatársa A múzeum mint a lokális emlékezet helye címmel tart előadást.

A programot műgyűjtők találkozója és számos kiállítás, többek között a Kortárs ruha-tér-kép, a Síppal, dobbal, didzseridúval című tárlatok, illetve az Örök életű farmert bemutató kiállítás színesíti.
A rendezvény vendége idén az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet lesz. A Kortárs ruha-tér-kép című tárlathoz kapcsolódva például kerekasztal-beszélgetést szerveznek az etnográfia és a színháztörténet, a múzeumi installáció és a színrevitel, az utcai ruha és a színházi öltözék közötti kapcsolatról.

"Színházi couture" címmel látható lesz divatperformansz is, amelyhez az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szcenikai gyűjteményéből és kortárs jelmezekből válogattak a szervezők.
A Néprajzi Múzeum Napján a kicsik és a nagyok zenés, dramatikus tárlatvezetés keretében ismerkedhetnek meg a magyar nép hagyományos kultúrájával. Dorombjátékot és egy különleges énektechnikát is megtanulhatnak a vendégek.

A rendezvényre a látogatók behozhatják néprajzi tárgyaikat, melyeknek az eredetét muzeológusok segítenek meghatározni, de bepillanthatnak a restaurátorműhelyek titkaiba is.

A programok sorában a százesztendős Készi Kovács László, a magyar néprajzi filmkészítés egyik kiemelkedő alakjának mozgóképeiből is vetítenek részleteket. Dombach Mária egyetemi docens pedig a latin-amerikai archaikus civilizációk történetét és régészetét kutató Gyarmati Jánossal beszélget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását