2024. május 4. - Mónika, Flórián

Emléktábla avatások

Egykori belvárosi lakóházuk falán táblát avattak Apáthi Imre színész, rendező és felesége, Sennyei Vera színésznő emlékére pénteken Budapesten.
2008. szeptember 26. péntek 17:27 - Hírextra
Stremeny Géza szobrászművész alkotását a Vörösmarty tér 5. számú ház falán Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, Hernádi Judit és Szinetár Miklós mellett a Pesti Magyar Színház igazgatója is megkoszorúzta.

Horváth Csaba köszöntőjében úgy fogalmazott: az egykori lakóházuk falán elhelyezett tábla segít megőrizni a két színészlegenda emlékét. Felidézte: a négy évtizede elhunyt Sennyei Vera és Apáthi Imre a felszabadulás utáni évtizedek meghatározó személyiségei voltak. Apáthi Imre színészi, rendezői igényessége, amelyet magával és pályatársaival szemben is támasztott, nagyon hiányzik, szintúgy, mint Sennyei Vera feledhetetlen hangja - hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

Szinetár Miklós kiemelte Apáthi Imre eleganciáját, amely abban az időben lázadásnak tűnt. Sennyei Verát különleges jelenségként írta le, mint felidézte, a színésznő mély, erotikus, nőies hangon beszélt, amely rendhagyónak számított, éppen ezért oda kellett rá figyelni.

Sennyei Vera (1915-1962) színésznő, érdemes művész pályáját Budapesten kezdte, játszott a Magyar Színházban, a Belvárosi és a Vígszínházban, 1960-tól pedig a Petőfi Színházban. Apáthi Imre (1909-1960) színész, rendező 1931-ben végezte el a Színiakadémiát. A Fővárosi Operettszínházban kezdett el dolgozni. 1950-52-ig a Fővárosi Operett Színház főrendezője volt. Munkája elismeréseként Kossuth-díjat (1954), érdemes művészi (1953) és kiváló művészi (1955) címet kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását