2024. május 16. - Mózes, Botond

Fidesz: koppintják a múltat

A három évvel ezelőtti Mucuska-ügyhöz hasonlította a mostani adatgyűjtési ügyet a Fidesz pénteki sajtótájékoztatóján; az ellenzéki párt szerint ugyanazt a forgatókönyvet alkalmazza az akkori és a mostani titokminiszter, fideszes politikusok besározására.
2008. szeptember 26. péntek 17:23 - Hírextra
A fideszes Németh Zsolt és Révész Máriusz - akiknek a 2005-ben nyilvánosságra került Mucuska-ügyben hallgatták le a telefonbeszélgetéseit - arról beszélt, hogy akkor és most is ugyanaz volt a módszer: lehallgattak ellenzéki politikusokat, majd pártpolitikai célra próbálták hasznosítani a felvételeket, hogy besározzák a Fideszt.

A két politikus emlékeztetett arra, hogy az ügyben jogerősen pert nyertek Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár ellen személyiségi jogaik megsértése miatt. Ugyanakkor bejelentették, hogy ugyanebben az ügyben most kártérítési pert is indítanak a Miniszterelnöki Hivatal ellen, mert szerintük így lehet rávenni a kormányt, hogy ne használja pártpolitikai célokra a titkosszolgálatokat.

Németh Zsolt szerint kísértetiesen hasonlít egymásra a két ügy: akkor a lehallgatott beszélgetések alapján őt magát, Révész Máriuszt és Rogán Antalt gyanúsították azzal, hogy bizalmas, rendszeres kapcsolatot ápoltak a kémgyanúba keveredett Szatmári-házaspárral, most pedig azt mondják, hogy Demeter Ervin és Kövér László áll rendszeres kapcsolatban "ominózus" személyekkel.

A politikus közölte: a Mucuska-ügyben arról akarták elterelni a figyelmet, hogy két miniszternek, Magyar Bálintnak és Hiller Istvánnak, illetve egy államtitkárnak Bálint-Pataki Józsefnek intim kapcsolata keletkezett Szatmári Ildikóval, feltételezhetően román kémnővel, most pedig az a cél, hogy eltereljék a figyelmet a Nemzetbiztonsági Hivatal törvénytelen működéséről.

Révész Máriusz a Mucuska-ügy kronológiáját felelevenítve elmondta: a bíróság szerint az NBH által készített összefoglalóból nem lehet megállapítani, hogy bármelyikük rendszeres kapcsolatot tartott volna fenn a Szatmári házaspár bármely tagjával, ezért jogerős ítéletben bocsánatkérésre kötelezték Tóth Andrást, a kártérítési igény alól viszont felmentették, mert nem magánszemélyként, hanem hivatali minőségében követte el a jogsértést. Ennek alapján perelik most be a Miniszterelnöki Hivatalt.

Németh Zsolt közölte: bízik abban, hogy ha a szocialista párt és a "titkosszolgálatokat felügyelő baloldal" nem tanult ebből a három év alatt, akkor majd ennek a pernek talán lesz némi visszatartó ereje a jövőre nézve.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta: a három évvel ezelőtti ügy is azt bizonyítja, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette kormány rendszeresen hallgat le ellenzéki képviselőket, amikor pedig politikai eszközként szüksége van rá, akkor "kitálal".

A Fidesz jogi kabinetvezetője megismételte csütörtöki kijelentését, miszerint Szilvásy Györgynek azonnal el kell tűnnie a politikai közéletből, és bíróság előtt kell felelnie az adatgyűjtési ügyben. Azt is megismételte, hogy a Fidesz feljelentést tesz a legfőbb ügyésznél hivatali visszaélés bűntette és hivatalos személy által elkövetett személyes adattal való visszaélés miatt, Demeter Ervin és Kövér László pedig magánvádas eljárásban rágalmazásért pereli be Szilvásy Györgyöt.

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre úgy reagált: érdemes felidézni, hogy a bíróság semmilyen kártérítést nem ítélt meg abban az ügyben sem, amivel a mostanit össze akarja mosni a Fidesz.
Hozzátette: nem a Miniszterelnöki Hivatal, hanem Demeter Ervin volt az, aki a nyilvánosság elé állt egy sajtótájékoztatón, és azt mondta, semmi köze nincs az adatgyűjtési ügyhöz. Ugyancsak ő volt az, aki később egy sajtótájékoztatón ezt módosította, és elismerte, hogy mégiscsak kapcsolatot tartott köztörvényes bűncselekményekkel gyanúsítható emberekkel - közölte.

A kormányszóvivő megjegyezte azt is: nem a Miniszterelnöki Hivatal, hanem a Fidesz képviselői voltak azok, akik nyilvánosságra hoztak minősített adatokat, amelyeket parlamenti képviselőként kaptak meg, és amelyekből ma már mindenki tudhatja, hogy nem volt főnök és beosztottja beszélgetett egymással a hangfelvételeken, hanem nagyon konkrét információkat kért a szóban forgó politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását