2024. május 3. - Tímea, Irma

Az Európai Unió gyakran kettős mércét alkalmaz

Tabajdi Csaba, az MSZP EP Delegáció vezetője, az Emberi Jogi Albizottság tagja felszólalt az európai szankciópolitikáról rendezett brüsszeli plenáris vitában 2008. szeptember 3-án.
2008. szeptember 3. szerda 18:21 - Hírextra
Tabajdi reményét fejezte ki, hogy az Európai Parlament jelentése nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy elkerüljük a kettős mérce alkalmazását a tagállamok, illetve a tagjelölt országok és a harmadik országok megítélésében, különös tekintettel az emberi jogi és kisebbségvédelmi politikára

A szocialista képviselő elmondta, három esetben látja, hogy kettős mércét alkalmaz az Európai Unió. Az első, amikor olyan két, kis ország között mérlegelünk, amelyek közül az egyik velünk szemben áll és ellenséges, viszont a másik magát nyugatbarátnak, Európa-barátnak mondja. Másodszor, kettős mércét látunk a kis országokkal és a nagy hatalmakkal - Oroszország és Kína- szemben alkalmazott politikák között, mert ebben az esetben az EU a gazdasági érdekek alapján mérlegel. Van egy harmadik kettős mérce, amely a mi szavahihetőségünket, hitelességünket kérdőjelezi meg: hogy vajon van-e joga kritizálni az Európai Uniónak a harmadik országokat emberi jogok, kisebbségi jogok tekintetében, amikor vannak olyan uniós országok, ahol több százezer embernek nincs állampolgársága - mint két balti államban -, vagy van olyan vezető hatalom az Európai Unióban, amelynek alkotmánya még a regionális nyelvek elismerését is megtagadja?

Tabajdi kifejtette, hogy éppen itt volt az ideje, hogy felszólítsuk a Bizottságot és a Tanácsot az uniós szankciópolitika alapos értékelésére. Elkerülhetetlen, hogy egy átfogó hatásvizsgálat készüljön, annak érdekében, hogy fel tudjuk mérni az EU szankciópolitikájának, ill. emberi jogi- és külpolitikájának hatásait és hatékonyságát. A rendszeres értékelés érdekében számszerűsíthető mutatók és viszonyítási pontok kidolgozására van szükség.

Sem az európai polgárok, sem harmadik országok nem fogják legitimnek tekinteni az európai szankciós politikát addig, amíg az nem rendelkezik egységes jogi háttérrel és nem egységesen, következetesen, hanem az aktuális partner stratégiai súlyától függően, tetszőlegesen alkalmazzuk. Ez az Európai Unió szavahihetőségének, hitelességének előfeltétele.

"Fontos, hogy az EU szankciópolitikája és monitoring rendszere következetesebbé váljon e téren. Ez különösen az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése, valamint Koszovó jövője szempontjából fontos kérdés. Mielőtt kifelé tekintenénk, a saját házunk táján kell sepregetnünk, és meg kell vizsgálnunk, hogy rendben vannak-e a szegények és a kisebbségek jogai az Európai Unióban?" - zárta felszólalását Tabajdi.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását