2024. május 19. - Ivó, Milán

Nem nyilvánosan tárgyalják Gyurcsányt

Nem nyilvános ülésen foglalkozik majd az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága Gyurcsány Ferenc mentelmi ügyével - dőlt el a házbizottság csütörtöki ülésén.
2011. május 12. csütörtök 13:23 - HírExtra
A volt szocialista kormányfőt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Gyurcsány Ferenc korábban jelezte: mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől, az ügy minden, számára elérhető dokumentumát nyilvánosságra hozza és kezdeményezi, hogy ügyében a mentelmi bizottság - a főszabálytól eltérően - nyilvános ülést tartson.

A kormánypárti frakciók és az LMP nem támogatták a volt miniszterelnök nyilvános bizottsági ülésre vonatkozó kérését - tájékoztatta a házbizottság ülése után az MTI-t az Országgyűlés sajtófőnöke. Altorjai Anita elmondta: az említett képviselőcsoportok azzal érveltek, hogy azon a plenáris ülésen, amelyen majd terítékre kerül a mentelmi ügy, az érintett felszólalhat; továbbá nem kívánnak egy húszéves gyakorlaton, precedenst teremtve változtatni.

Az MSZP és a Jobbik támogatta Gyurcsány Ferenc kérését, Kövér László házelnök azonban a kormánypárti frakciókkal és az LMP-vel egyetértésben nem támogatta azt - közölte a sajtófőnök.

(Rubovszky György, a mentelmi bizottság kereszténydemokrata elnöke korábban azt mondta az MTI-nek, hogy május 17-én döntenek arról, mikor hallgatják meg Gyurcsány Ferencet.)

Altorjai Anita beszámolt arról, hogy jövő heti, kétnapos ülésén a parlament határoz az emberi jogi bizottságnak a közterület rendjének fenntartása érdekében szükséges egyes törvények módosítására vonatkozó indítványáról, valamint zárószavazást tart az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosítását kezdeményező kormányzati előterjesztésről.

Elkezdődik a Btk. és egyes jogszabályok pénzügyi bűncselekményekkel összefüggő módosításáról szóló javaslat, valamint a világörökségről szóló indítvány általános vitája. Napirendre kerül a Fidesz kezdeményezésére a mozgóképről szóló törvényt módosító előterjesztés, valamint az a személyi jövedelemadóról szóló törvényt megváltoztatni kezdeményező javaslat, amely a megszűnő alapítványok, közalapítványok feladatát átvevő Wekerle Sándor Alapkezelő, illetve más közhasznú non-profit gazdasági társaság által nyújtott közcélú juttatások adómentességének fenntartását szolgálja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását