2024. május 2. - Zsigmond

PUF 25

Új lemez, negyedszázados évforduló, születésnapi koncert, plakát- és dizájnkiállítás - fut a szekér a már sok viszontagságon túljutott Pál Utcai Fiúkkal. Leskovics Gábor (Lecsó) az MTI-nek szerdán, a kiállítás-megnyitó napján mesélt arról, hogyan lett a g
2008. szeptember 24. szerda 18:07 - Hírextra
A Pál Utcai Fiúk Szigetszentmiklósról indult, a tagok egy általános iskolába jártak. Az első koncertet 1983 augusztusában adták a kisvárosban. "Szó szerint egy igazi garázszenekar voltunk. Egyikünk sem tudott zenélni, gyakorlatilag kézfeltartással választottunk hangszert. Én jelentettem a kivételt, mert már volt egy gitárom. Érdekes, hogy az akkori felállás több mint tíz éven át változatlan maradt" - emlékezik Leskovics Gábor.

Kitért arra, hogy indulásuk nagyjából egybeesett az Európa Kiadóéval, a Kontroll Csoportéval és más alternatív csapatokéval, és a kapcsolódó koncertélmények tudatosították bennük: nem az számít, tud-e valaki zenélni, hanem az, hogy saját magát adja, próbáljon izgalmas lenni, más, mint a többi.

Házilag készült demófelvételeik másolt kazettákon terjedtek az egész országban, így 1987-re szép lassan megismerték és sokan megszerették a PUF gitárközpontú, gyors, többnyire a szerelemmel foglalkozó, keményen fogalmazó dalait.

Mint Lecsó elmondta, a pártállam idején meg sem fordult a fejükben, hogy lemezt adhassanak ki, a zenekar éppen a rendszerváltásra érett be, és 1990-ben egy újonnan alakuló kiadónál meg is jelent a Ha jön az álom. Ezt több éven át újabbak követték: jött A bál (1991), A nagy rohanás (1992) és a Szerelemharc (1993), és még abban az évben egy koncert a Budapest Sportcsarnokban. Ez oda vezetett, hogy ki kellett találni, merre tovább.

"Addigra elértünk mindent, amit egy garázszenekar elérhet, és ezt a tagok különbözőképpen dolgozták fel. Én és még néhányan azt mondtuk, hogy a PUF ne legyen sportcsarnok-zenekar, hanem klubokban játsszon, mások viszont ezzel nem értettek egyet. Ezt követően néhányan kiléptek és jó időbe telt, amíg újra megtaláltam azokat az embereket, akikkel képes voltam új dalokat írni. Ez az oka, hogy hét év után csak 2000-ben lett új lemezünk" - fejtette ki Leskovics.

Az új impulzusokat a gitáros Molnár Balázs és a dobos Farkas Zoltán jelentette, mellettük az alapító tagok közül napjainkra Lecsón kívül már csak Potondi Anikó énekesnő maradt. A következő nyolc év megint "lemezmentes" volt. A PUF ugyan rendszeresen fellépett, de a túl sok koncert "leamortizálta" a társaságot. Öt évvel ezelőtt szó volt róla, hogy végleg leállnak. Lecsó ekkor már rendszeresen zenélt a Kispál és a Borzzal, később az abból formálódott Kiscsillaggal is.

Az idei visszatérés, a Legelő című lemezen a régi, élettel teli PUF hallható. "Amikor készítettük, olyan érzésem volt, mint amikor anno lementünk a garázsba Szigetszentmiklóson" - jegyezte meg Lecsó, hozzátéve: "a PUF most megint annyira együtt van, hogy tele vagyunk új dalötletekkel. Hét-nyolc év szünet helyett decemberben valószínűleg nekikezdünk egy új lemeznek".

A Legelő lemezbemutató koncertjével a zenekar egyben a 25 éves évfordulót is ünnepli október 10-én a Petőfi Csarnokban. Ebből az alkalomból színpadra lépnek a PUF egykori tagjai is.
A negyedszázados születésnaphoz kapcsolódó rendezvények közé tartozik a zenekar eddigi 25 évét bemutató plakát- és dizájnkiállítás, amelyen a Szimpla Kertben szerdától régi koncertplakátok, fotók és relikviák mellett a születésnapi koncertre kiírt plakátpályázat legjobb pályamunkáit is láthatják az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását