2024. április 29. - Péter

Péchy Blanka 20 éve halott

Húsz éve, 1988. július 6-án halt meg Péchy Blanka színésznő, író, nyelvművelő, a Kazinczy-díj alapítója. 1894. szeptember 21-én született Pécsett, 17 évesen vették fel a Budapesti Színművészeti Akadémiára, ahol egy évfolyamra járt Bajor Gizivel.
2008. július 4. péntek 12:12 - Hírextra
A gyönyörűen beszélő, fenséges testtartású ifjú színésznő játszott a Vígszínházban, a Pesti Színházban, a Művész Színházban, a Magyar Színházban, főként grófnőket, hercegnőket, apácafőnöknőket alakított. Kiváló nyelvtudásának köszönhetően 1928-tól 1935-ig Max Reinhardt bécs-berlini színházában német nyelven lépett a közönség elé. 1948-1961 között Bécsben magyar kultúrattasé és a Collegium Hungaricum igazgatója volt, majd nyugdíjba vonulásáig a Vígszínházban játszott.

Magánélete tragédiáktól volt terhes. Egyik utolsó interjújában azt mondta: "Olyan tragikus életem volt, hogy abba többször is bele lehetett volna halni." Férjével, Magyar Lajos újságíró, Kína-kutató közgazdásszal az első világháború elején házasodtak össze, egyetlen fiuk 1915-ben született. A magát baloldalinak valló férj 1918-ban tagja lett a Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának, emiatt meghurcolták, bebörtönözték. Végül 1922-ben a fogolycsere-egyezmény keretében Moszkvába szállították, feleségével soha többé nem látták egymást.

Magyar László kint is megnősült és született még egy fia. Péchy Blankával közös gyermeküket 17 éves korában vitette ki Moszkvába, hogy Eizenstein közelében tanulja a filmrendezést. Magyar Lajost 1934 decemberében koholt vádak alapján letartóztatták, s örökre nyoma veszett. A színésznő - noha mindenki óvta az utazástól - még egyszer találkozott a fiával a lengyel-szovjet határon. A fiú nem kívánt hazatérni, sőt 1941-ben önként jelentkezett a frontra, s a Moszkva-környéki harcokban eltűnt. Anyja húsz éven keresztül kerestette hiába a vöröskereszttel.

Péchy Blankának senkije sem maradt. Az 1966/67-es évadban még fellépett a Vígszínházban, azután az írás és a nyelvművelés felé fordult. 1962-től színpadi beszédet tanított a Zeneakadémián. A rádióban elindította a mozgalommá vált Beszélni nehéz című műsort, kezdeményezője volt a Szép beszéd versenyeknek. 1962-ben rádiós előadásainak honoráriumát ajánlotta fel a Kazinczy-díj megalapítására, melyet színészek, rádiós és televíziós szereplők, tanárok, nyelvművelők, középiskolások és tanárjelöltek kaphatnak.

Péchy Blanka íróként is nyomot hagyott. Regény címmel kiadta a férjével folytatott levelezését, megírta két színésznő, Jászai Mari és Bulyovszkiné Szilágyi Lilla életrajzát, Ady Endre költészetének egyik első népszerűsítője volt.

A sors hosszú életet szánt neki, kilencvennégy éves korában, 1988. július 6-án halt meg Budapesten. Nemes célokért küzdött, s ez a harc nem volt hiábavaló, bár kitüntetésekkel, elismerésekkel nem halmozták el: érdemes művészi címét 1959-ben kapta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását