2024. április 25. - Márk

Rembrandt évszázada

Rembrandt helyett elsősorban kortársait, a XVII. század ma már többé-kevésbé ismeretlen németalföldi festőit mutatják be június 21-ig a bécsi Albertina Múzeumban a Rembrandt kora című kiállításon.
2009. március 4. szerda 21:25 - HírExtra
"Míg a XVII. századi Németalföld művészetét a műfajok sokasága jellemezte, Rembrandt egymaga a legjobb volt valamennyi műfajban, a csendéletekben, a tájképekben, a portrékban, festésben és rajzolásban" - mondta Klaus Albrecht Schröder, a múzeum igazgatója újságíróknak.

A XVII. századnak szentelt tárlat mintegy tíz terméből azonban csak kettőben állítottak ki Rembrandt-vásznakat, közöttük 86 önarcképe egyikét, a bécsi Kunsthistorisches Museum tulajdonát, a többi teremben a flamand mester kortársainak remekművei láthatók, közöttük Jan Van Huysum, Aert van der Neer, Herman Henstenburgh alkotásai.

A Marian Bisanz-Prakken restaurátor szervezte kiállítás javarésze virágokat, állatokat, a mindennapi élet alakjait, tengerparti tájakat és jelenteket ábrázoló kis képekből áll.

A képek realizmusának meglepő szépségét Schröder szerint úgy is fel lehet fogni, mint a festészet szabadságát a hosszú évek után, amikor a megrendelt képekben az elit értékítéletét kellett érvényesíteni.

A németalföldi realista festészet kezdeteit a kiállításon mintegy 200 kép mutatja be, közülük 150 az Albertina Múzeum gyűjteményéből származik, többségüket még a múzeumalapító Albert von Sachsen-Teschen herceg, Mária-Terézia veje vásárolta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását