2024. április 24. - György

Előrehozott támogatások

A következő két évre szánt támogatási keretek korábbi felhasználását szeretné lehetővé tenni a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (NYDRFT) - közölte a szerdai ülést követően Balatongyörökön a tanács elnöke.
2008. szeptember 24. szerda 14:31 - Hírextra
Balogh József kifejtette, hogy a régiós operatív programok közé tartozó egészségügyi pályázatokra beérkezett ajánlatokat zárt ajtók mögött véleményezték. A sikeresnek ítélt pályázatokat kívánják minél előbb támogatni a 2009-2010-es keretből, előre felhasználva mintegy 610 millió forintot.

Ezek a pályázatok az egészségügyi szolgáltatások és a kistérségi, járóbeteg szakellátó központok fejlesztését szolgálják, amelyre ebben a kétéves időszakban 840 millió forint volt a keret, de a szakmai minimumot teljesítő pályázók több mint egymilliárd forintot igényeltek.

Jóváhagyásra vár, de jelentőségében kiemelkedő a regionális innovációs pályázat, amelyet a múlt héten írt ki az NYDRFT egyebek mellett kutatói kapacitások növelésére, vállalkozások fejlesztésére, innovációs központok támogatására és kutatás-fejlesztési projektek megvalósítására. A Baross Gábor Programból a régióban várhatóan 1,374 milliárd forint használható fel - közölte Balogh József.

A fejlesztési tanács döntött újabb vis maior támogatásokról is, így 10 település 18,4 millió forinthoz juthat. A késő tavaszi, kora nyári csapadékos időjárás által okozott károk enyhítésére Zalában Lovászi, Pórszombat, Garabonc, Karmacs és Zalaháshágy, Vasban Répcelak, Győr-Moson-Sopron megyében pedig Bezenye, Győrság, Tényő és Röjtökmuzsaj kapott a mostani keretből támogatást.

Balogh József említést tett arról is, hogy ugyancsak a következő kétéves keret forrásának előrehozatalával bővülhetnek a nyugat-dunántúli pályázati források. A kereskedelmi szálláshelyek bővítésére, a megyei jogú városok központjainak megújítására és a helyi térségi turisztikai összefogást támogató célokra szeretnének több forrás felhasználni.

A kereskedelmi szálláshelyekre eredetileg tervezett 1,5 milliárdot további 1,2 milliárddal, a városközpontok fejlesztését 3,7 milliárd helyett újabb 2,4 milliárd forinttal, a helyi térségi turisztikai támogatási keretet pedig 250 millió helyett további 150 millió forinttal növelné a fejlesztési tanács a kormány jóváhagyása esetén.

Horváth Jácint, a regionális fejlesztési ügynökség ügyvezető igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövő évben a Nyugat-Dunántúlon várhatóan több mint 58 milliárd forintra lehet pályázni az operatív programok keretén belül. Az 5-6 területet szolgáló támogatási célokról a jövő hónapban kezdődik társadalmi vita, majd november végén tárgyal róla a régiós fejlesztési tanács.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását