2024. április 25. - Márk

Gyászolnak a németek

Egész Németország gyászolja Thomas Dörfleint, aki nemcsak az ország, hanem az egész világ leghíresebb jegesmedvéjének, Knutnak a mostohaapjaként került be a történelembe.
2008. szeptember 24. szerda 15:13 - Hírextra
Szerdai értesülések szerint részvétét nyilvánította a Knuttal együtt világhírűvé vált, s rendkívül rokonszenves állatgondozó családjának Angela Merkel kancellár és Klaus Wowereit, Berlin kormányzó polgármestere. A német főváros központi állatkertje előtt emlékére gyertyák ezreit gyújtották meg, s a bejárat, valamint Knut barlangja elé virágcsokrokat, illetve koszorúkat helyeztek.

 A Berlinben közelmúltban megnyílt Tussaud-panoptikum szóvivője szerint pedig azt fontolgatja, hogy Dörflein viaszfigurája - természetesen Knutéval együtt - hamarosan bekerül a múzeumba a nevesebbnél nevesebb politikusok, művészek, tudósok és sportolók mellé.

"Knut papa", a 44 éves Thomas Dörflein hétfő délután hunyt el berlini lakásában. Halálát - mint a későbbi orvosi szakértői vizsgálat megállapította - szívinfarktus okozta. S rögtön kitudódott az is, hogy a nők bálványának számító gondozó egy évvel korábban már legyűrte a rákot. Miközben mindenki úgy vélte, hogy a szakállas, hosszú haját kontyban hordó, mindig mosolygó és erőtől duzzadó Dörflein az igazi egészséget testesíti meg.

Merkel kancellár és Wowereit polgármester nem győzte méltatni, hogy Berlin és Németország mit is köszönhet Thomas Dörfleinnek. Neki köszönheti, hogy a 2006 decemberében született, de anyja által magára hagyott parányi kis jegesmedvebocs életben maradt, és a világ kedvencévé válva felcseperedett. Dörflein volt az, aki szinte minden idejét Knuttal töltötte, gondozta, etette és mosdatta őt, játszott és fürdött vele, s közben ő is híressé, s kedvenccé vált.

Együtt lettek filmsztárok a Knutról készült tavalyi filmben, s noha a korábbi bocsból komoly ifjú lett, a kapcsolat egyáltalán nem lazult. Annak ellenére sem, hogy az állatkerti hatóságok, amelyek amúgy Knutnak - és ezért Dörfleinnek is - több millió eurós bevételt köszönhetnek, az utóbbi időben már megtiltották a közös játszadozást. Attól tartottak ugyanis, hogy az immár felnőtt jegesmedve nem kíméli "mostohaapját" sem. Ennek ellenére közvetlenül halálának napjáig Thomas Dörflein minden nap ott volt Knut ketrecénél, s minden tilalmat felrúgva a rácson át simogatta őt. Knut pedig a szemtanúk szerint kitörő örömmel fogadta a korábbi gondozót.

Az illetékes hatóságok épp ezért most attól is tartanak, hogy Knut búskomorrá válhat, hisz legjobb barátját és társát vesztette el. Tavaly például szabályosan depressziós lett, amikor Thomas Dörflein négy héten keresztül kórházban a rákkal harcolt, s kedvencét ez idő alatt nem is látogathatta.

Bernhard Blaszkiewitz állatkerti igazgató mégis reménykedik abban, hogy Knut kiállja a megpróbáltatást. Akármilyen szomorú is Dörflein elvesztése, ha pótolni nem is, de helyettesíteni talán sikerül őt. Elvégre Knutot többen is szerették, gondozták és ápolták - vélte az igazgató. Azt azonban elismerte, hogy mindez rendkívül nehéz lesz, s Knutnak hiányozni fog Dörflein illata, hangja, de legfőképp simogatása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását