2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Élőlánc a kisiskolákért

Kidolgozta tervezetét az Élőlánc a kisiskolákért nevű kezdeményezés a falusi iskolák helyzetének rendezésére, melyet kedden mutattak be budapesti tanácskozásukon. Az Élőlánc tervezetének célja, hogy ama településeken, ahol a családok ezt igénylik, az alap
2008. május 6. kedd 19:29 - Hírextra
Ehhez - többek között - azt javasolják, hogy a finanszírozást illetően az egyes iskolák közötti megkülönböztetés ne mennyiségi alapon történjen, hanem a pedagógiai munka minősége szerint.

A rendezvény vitaindító beszédében Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a közoktatás aktuális pr9oblémáinak felvázolásával mutatta be azokat a kihívásokat, amelyekkel nem csak a kisiskoláknak, hanem az egész oktatási rendszernek meg kell küzdenie.

Az államtitkár rámutatott: az elmúlt 18 évben drasztikusan csökkent az óvodás és iskolás korú gyermekek létszáma, hiszen míg például 1990-ben 700 ezer felső tagozatos korú diák volt Magyarországon, addig ez a szám 2013-ra várhatóan 400 ezer körül lesz.

Arató Gergely kifejtette: a kisiskolák helyzetének problémája nagy mértékben összefügg a tanulók szociális hátterével, hiszen - mint fogalmazott - nagyon gyakran azok maradnak a falusi intézményekben, akik nem tudnak elmenni a városi iskolákba.

Az államtitkár mindezek alapján ismertette a minisztérium álláspontját, amely szerint a kisebb települések iskoláinak nehéz helyzetét a több célú kistérségi társulásokkal és a tagintézményi rendszerrel lehetne megoldani.

A tanácskozáson kiderült, hogy az oktatási tárca és az Élőlánc tervezete nem áll messze egymástól, hiszen az iskolafenntartó települések társulási rendszerben való együttműködése közös gondolat mindkét fél részéről.

Lányi András, az Élőlánc elnökségi tagja elmondta: a keddi munkamegbeszélés eredményei alapján megszülető végleges tervezetet május 14-én hozzák nyilvánosságra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását